10 NAJBOGATIJIH

Koje su najbolje plaćene manekenke na svijetu?

15.06.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Kate Moss, Miranda Kerr i Lara Stone među prvih su deset, ali Gisele je pobijedila sve kolegice zaradivši samo u jednoj godini 45 milijuna dolara

Gisele Bundchen je najbolje plaćeni model na svijetu prema posljednjem rangiranju časopisa Forbes. Slijede je Kate Moss Miranda Kerr i Lara Stone s impresivnim bogatstvima, no brazilski supermodel s godišnjom zaradom od 45 milijuna dolara svoje kolegice višestruko pobjeđuje. Među prvih deset su također Natalia Vodianova Adriana Lima i Candice Swanepoel, ali, iznenađujuće, na popisu nema Heidi Klum

Procijenjeno je da je 31-godišnja Bundchen od svibnja prošle do svibnja ove godine zaradila 45 milijuna dolara, što je rekordna zarada u modnom svijetu. Glavni su joj izvori zarade, uz redovni posao modela, glasnogovornički ugovori te samostalni licencirani projekti. Ona reklamira marke poput Pantenea, Esprita i Versacea, a pristojan postotak dobiva i od popularnih japanki Ipanema i mnogih drugih brazilskih proizvoda koji nose njezino ime.

Kate Moss je osigurala drugo mjesto na Forbesovoj ljestvici, ali je britanski supermodel ove godine zaradio samo 9,2 milijuna, za razliku prošlogodišnjih 13,5 milijuna dolara. 38-godišnja Kate je i dalje jedna od najvećih modnih ikona i podržava marke kao što su Longchamp, Mango, Rimmel i Vogue Eyewear, te već petu godinu ima ugovor s Topshopom.

Hedi Klum, koja je zaradila 20 milijuna, bacila bi Kate Moss na treće mjesto, no Forbes je zaključio da je njemačka manekenka prošla put od modela od mogula nakon što je 13-godišnje hodanje pistama kao anđeo Victoria's Secreta zamijenila poduzetničkim aktivnostima. Natalia Vodianova, koja je zaradila 8,6 milijuna, udvostručila je svoje prihode u odnosu na prošlu godinu te osvojila treće mjesto, za razliku od prošlogodišnjeg devetog.

Četvrti je još jedan anđeo Victoria's Secreta, Adriana Lima, koja je zaradila 7,3 milijuna. Otkako je u ožujku najavila da sa suprugom, srpskim košarkašem Markom Jarićem očekuje drugo dijete, ima više sljedbenika na Facebooku od bilo kojeg drugog modela.

David Bonnouvrier, predsjednik uprave agencije DNA Models, kaže da se na vrh vraćaju djevojke klasične ljepote. DNA Models zastupa Vodianovu, Doutzen Kroes, koja zauzima peto mjesto na popisu, te šestu Alessandru Ambrosio. 'Bilo je vrijeme u kojem su vladali modeli malo čudne ljepote, ali oglašivači ne mogu koristiti takve djevojke', kaže Bonnouvrier. Australka Miranda Kerr osvojila je sedmo mjesto, a njezina kolegica Victoria's Secreta Candice Swanepoel deseto. S 23 godine Swanepoel je najmlađi supermodel na popisu.

Zanimljivo je da je na popisu deset najbolje plaćenih modela čak šest anđela poznate marke donjeg rublja. Ed Razek, šef marketinga, objašnjava koliko su anđeli Victoria's Secreta rijetka vrsta. 'U cijeloj povijesti modnih revija Victoria's Secreta samo 140 žena odabrano je da hoda tom pistom. Na zemlji je sedam milijardi ljudi. To ih čini jednom od 50 milijuna ljudi', prenosi Daily Mail.