OŽIVJELA TRADICIJU

Ima li kraja dugim nogama Antee Kodžoman?

11.05.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Miss Hrvatske, miss universe, miss turizma, miss sporta, kraljica Hrvatske i best model Hrvatske – sveukupno 15 misica predstavilo je svih 12 hrvatskih nematerijalnih dobara s UNESCO-ovog popisa

Anica Kovač, Ivana Delač, Sarah Ćosić, Rajna Raguž, Antea Kodžoman, Lana Obad, Katarina Prnjak samo su neke od 15 misica koje su nosile modnu reviju etno dizajnerice Mine Petre na predstavljanju projekta 'Materina priča - hrvatsko naj'. Hrvatska dizajnerica Mina Petra inspiraciju za svoju kolekciju pronašla je upravo u 12 hrvatskih nematerijalnih dobara koja su se našla na UNESCO-ovoj listi. Po tome je Hrvatska na prvom mjestu u Europi, a čak na trećem u svijetu.

Projekt je na Zagrebačkom velesajmu okupio preko 200 sudionika koji su predstavljali neke tradicijske manifestacije poput Rabske fjere, Vinkovačkih jeseni, Saljske užance, Festivala čipke, Kaj su jeli naši stari te 12 nematerijalnih dobara s UNESCO-ove liste: Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa sv. Vlaha, Godišnji proljetni ophod kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Procesija za križen na otoku Hvaru, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, Bećarac, Nijemo kolo, Glazbeni izričaj ojkanje.

Ovo događanje posjetili su predstavnici Vlade RH, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, HTZ-a, HGK-a Grada Zagreba, brojni mediji i hrvatske tvrtke.

U glazbenom programu sudjelovala je Ana Rucner, koja je odsvirala 'Sonatu' i 'Odu radosti' iz nagrađivanih promidžbenih turističkih spotova, Sandra Bagarić, Putokazi, Zbor Lipe iz Siska, Singrlice, Ethnotine

U Hrvatskoj ima preko 1.000 kulturno-turističkih manifestacija, čiji je značaj svake godine sve veći i koje predstavljaju važan dio kulturnog turizma, za koji se može reći da predstavlja turizam 21. stoljeća. Nažalost većina Hrvata, ali i turista, nema mogućnost posjetiti i doživjeti većinu manifestacija. Projekt 'Svi zajedno - hrvatsko naj' osmišljen je s ciljem promidžbe kulturnog turizma u Hrvatskoj, promocije hrvatske kulture, tradicije i stvaralaštva, kojim doprinosimo očuvanju i promicanju tradicijskih vrijednosti, kulture i ljepote naše domovine u zemlji i inozemstvu.