tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+8
Pula
+12
Rijeka
-
Zadar
+10
Split
+11
Dubrovnik
+14

MIUCCIA PRADA:

Djed bi se zgrozio kada bi vidio kakve haljine prodajem

Njezin djed Mario, osnivač modne kuće Prada, branio je Miucciji ulazak u trgovine, a usprkos interesu za ženska prava i politiku, Miuccia je preuzela zastarjeli obiteljski biznis i učinila ga svjetski uspješnim brendom

Datum objave:
8.5.2012 11:08

Zadnja izmjena:
8.5.2012 13:19

Vezane teme

Prada, talijanska modna kuća osnovana daleke 1913. godine, prvih desetljeća bila je najpoznatija po izradi prtljage od fine kože, a njihove štapove za hodanje, kozmetičke torbice i češljeve od kornjačevine kupovala je i Grace Kelly.

No bogatstvo koje je zgrnuo njezin djed Mario Prada, današnja glavna dizajnerica brenda Miuccia nije lako prihvatila. Ljubiteljica Yves Saint Laurenta s doktoratom iz političkih znanosti bila je članica Komunističke partije, a nekoliko godina provela je učeći kako postati pantomimičar.

Kad je u kasnim 70-im preuzela vodstvo modne kuće s toskanskim biznismenom Patrizijom Bertellijem, Miucciju je dočekao zastarjeli obiteljski posao, koji je brzo pretvorila u jednu od najboljih svjetskih modnih kuća. 'Snaga Miuccije Prade ne leži u njezinoj kreativnosti, već u moći da savršeno predvidi trendove', napisao je o njoj The New York Times.

'Uvijek vjerujem da je najbolji potez raditi nešto novo i koristiti materijale koje nikad nisam koristila ili koji mi se dugo nisu sviđali. Moja stroga majka uvijek me tjerala da nosim obične smeđe cipele, a ja sam sanjala o bojama, šarenilu, uzbudljivom donjem rublju. Iz protesta sam počela nositi YSL, Pierre Cardin i nekakvu čudnu englesku odjeću. Uvijek sam morala biti prva u svemu, to mi je bilo najvažnije!', prisjetila se Miuccia odrastanja u katoličkoj obitelji.

108597,41289,29761,43527

'Moj djed Mario, koji je osnovao tvrtku, bio je uvjeren da je ženama mjesto u kući pa nismo smjele ni ući u trgovinu. Ipak, pred smrt je prihvatio da je najbolji nasljednik njegova carstva snaha Luisa. No tek kad sam ja preuzela stvari su se promijenile. Ipak, moja mama i danas zna uzeti neku haljinu koju sam ja dizajnirala i reći: 'Ova svila je grozna. Tvoj djed nikad ne bi prodavao ljudima nešto ovakvo!'', opisala je.

'Prenosim ono što se meni sviđa, ali i analiziram što jest ili nije u trendu i zašto se ljudima nešto sviđa. Uvijek pokušavam gledati na modu izvana, istraživati nove ideje o ljepoti i ženstvenosti i kako suvremena kultura gleda na to', opisala je Miuccija u intervjuu za Vogue. Iako kritičari često pokušavaju analizirati njezine kolekcije s filozofskog i feminističkog stajališta, Miuccia spremno priznaje: 'Volim odjeću. Modu ne volim, ali u odjeću sam zaljubljena!'

Danas njezine kreacije obožavaju Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman i Scarlett Johansson, a jednako je uspješna i u kreiranju muške mode.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr