ONO SI ŠTO NOSIŠ

Što ste svojom odjećom otkrili o sebi?

26.03.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Kaže se da odijelo ne čini čovjeka. Ali ono što žene nose može ponekad pokazati što zapravo osjećaju. Predubok izrez na grudima sugerira da želite moć i kontrolu, a nakit koji nosite preko odjeće navodno otkriva da ste nesigurni i da možda imate financijske poteškoće

Američka psihologinja dr. Jennifer Baumgartner tvrdi da naš izbor odjeće otkriva skrivene tajne, piše Daily Mail. 'Vaše misli i osjećaji razgoliti će garderoba.' U svojoj knjizi opisuje koje pogreške žene obično čine kada kupuju odjeću.

Mnoge padaju u zamku kupujući samo dizajnerske komade, neke uredska odjeću nose cijelo vrijeme, a neke jednostavno kupuju previše odjeće.

Tipičan je problem kad zaglave u stilskoj rutini, što znači da niste promijenili svoj izgled posljednjih pet godina. Previše nakita mogao bi biti pokušaj da drugima pokažete da ste bogati, ali zapravo znači da imate probleme s novcem. Pokazivanje dekoltea, kao što to radi popularna glumica Christina Hendricks, znači osjećaj moći i kontrole te saznanje da će ljudi gledati u vas.

Žene koje nose strogu odjeću žele zapravo poručiti svojim šefovima da 'ženstvenost znači slabost, a ne snagu', a noseći visoke pete, žene se mogu činiti manje inteligentne, ali se i osjećati sigurno jer su visoke poput kolega.

Ako ste se često ulovili u trapericama i tenisicama raščupane kose, budite na oprezu. Možda se pretjerano poistovjećujete s majčinstvom i suzbijate druge dijelove sebe, eventualno zbog osjećaja krivnje ili iscrpljenosti.

Mlada djevojka koja odabere kratku suknju traži pozornost, a starija žena koja radi isto ima problema s prihvaćanjem da je odrasla. 'Naše ponašanje, od hrane koju jedemo do muškaraca s kojim izlazimo, motivirani su unutarnjim faktorima. Zašto bi to bilo drukčije s odjećom koju kupujemo i načinom na koji je nosimo? Pratite svoje navike kupovanja i stil odjeće, pa ćete utvrditi obrasce', rekao je dr. Baumgartner u knjizi 'You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You'.

Kako biste napravili stilsku promjenu, ona predlaže da u odjeću uvedete kontraste, primjerice zlatni pojas na crno odijelo ili cipele jarkih boja. Dr. Baumgartner sugerira i svojim klijenticama da budu na 'medijskoj dijeti' kako ne bi bile izložene slikama koje mogu narušiti njihovo samopouzdanje. 'Modni časopisi i modeli koje nose odjeću konfekcijskog broja nula govore vam neprestano kako niste dovoljno dobri.'