EUROPAPIER by FJABA

Nosive haljine od papira

22.04.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Da se i od običnog papira može napraviti zanimljiva i (jednokratno) nosiva haljina, pokazao je dizajnerski dvojac Fjaba

Kolekcija haljina od papira nastala je kao rezultat suradnje dviju dizajnerica koje se kriju iza imena Fjaba i tvrtke Europapier, koja se na pomalo neuobičajen način odlučila predstaviti hrvatskom tržištu. Kolekciju nazvanu 'Europapier by Fjaba' čini osam papirnih kreacija u crnoj, crvenoj i bijeloj boji, koje su predstavljene na modnoj reviji u staroj tvornici 'Katran'.

'Bio nam je veliki izazov raditi s papirom kao odjevnim materijalom. Papir dopušta fenomenalne mogućnosti konstrukcije, volumena i optičkih iluzija u modi. Kolekcija 'Europapier by Fjaba' napravljena je kako bi se istaknula kreativnost samog papira u njegovim rezovima, slaganjima i presavijanjima. Kako je riječ o ekskluzivnim papirima, naša kolekcija ide u smjeru iluzije da se radi o pravim modelima. Haljine od papira zasigurno nisu trajne, ali zato mogu izgledati spektakularno i mogu poslužiti kao odličan poligon za pravo modno istraživanje, nešto poput jedne 'makete' u prirodnoj veličini,' objasnile su dizajnerice.

Ida i Mirna kreativni su dvojac koji stoji iza modnog imena Fjaba. Svoju bajku sestre Ida i Mirna Litović pričaju odavno, kroz grafički i modni dizajn, a prvu modnu kolekciju predstavile su 2006. godine na Cro A Porteru. Naizgled neobične kombinacije, bogati materijali protkani tisućama perlica i zanimljivih dodataka, glam-rock i klasika u jednom te svakodnevne i ponekad trivijalne stvari koje kreiraju Ida i Mirna zaplijenile su svojim sjajem pažnju hrvatske i regionalne modne scene.