MODA U HRVATA

Cro A Porter počeo optužbama za plagiranje

16.04.2009 u 23:22

Bionic
Reading

Usprkos mailu anonimnog pošiljatelja, koji je pretenciozno ustvrdio da Amarie u svojoj novoj kolekciji kopira Elieja Saaba, a koji je samo nekoliko sati prije početka Cro A Portera odaslan na brojne novinarske adrese, naša najpoznatija modna priredba nije mogla započeti bolje

Naime, samo nekoliko sati prije početka trinaestog po redu Cro A Portera, na našu redakcijsku adresu stigao je mail anonimnog pošiljatelja u kojem se tvrdi da je Amarie, modna kreatorica koja je otvorila našu najveću modnu priredbu, plagirala proljetno-ljetnu kolekciju Elieja Sabba za 2009. Anonimni pošiljatelj, koji očito nije imao dovoljno dosljednosti, ali i korektnosti, da svoje tvrdnje potpiše imenom i prezimenom, u svom pismu navodi kako 'Amarie zalazi u sferu kopiranja tuđih ideja, pa je ove sezone zavirila u ormar Elija Saaba'.

Kako nam je rekla sama Amarie, takve je tvrdnje anonimnih pojedinaca uopće ne diraju.

'To su zločesti ljudi, koji se očito nemaju kako dokazati', rekla nam je nakon revije Amarie.

Tvrdnje o plagiranjima uistinu su pretenciozne i ne drže vodu, tim više što je kolekcija Amarie koju smo vidjeli na otvaranju ovosezonskog Cro A Portera bila itekako zanimljiva i, da, vrlo lijepa! Uz prevladavajuće pastelne tonove, poput boje pudera, nježno plave i roza, Amarie nam je servirala zanimljive kombinezone, mnogo preklopa, nabora i asimetrije. Fine lepršave tkanine, hlače široka kroja, asimetrične haljine i kombinezoni, bez sumnje će naći svoje poklonike ovog ljeta.


Osim Amarie, prve večeri Cro A Portera, koja očito nije bila dovoljno interesantna zvijezdama budući da smo prisutne mogli pobrojati na prste jedne ruke (Jelena Veljača, Iva Majoli, Zorica Kondža, Maja Vučić), gledali smo i revije Tea Perića, koji nas je zasuo volančićima, mini-haljinicama i kratkim hlačicama, Ani Ani koja je predstavila svoje lepršave haljine jarkih boja te reviju modne marke Arileo koja je na neuspješan način pokušala isfurati gipsy look.

Kao i uvijek, dobro nas je zabavila Ivana Popović, čije su manekenke na pisti zapjevale pjesme Leta 3 i Lollobridgide (o kreacijama je možda bolje ne govoriti), a bila je tu i Martina Felja, koja je predstavila kolekciju haljina, valjda namijenjenu maturanticama.

Izvrsne kolekcije predstavile su Ivona Martinko i Xenia Design, koju se isplatilo čekati sve do kraja. Voluminozne kreacije Ivone Martinko i dramatične modne konstrukcije Ksenije Vrbanić predstavljaju ono kakva bi moda trebala biti – krojački savršeno odrađena i pomaknuta, a opet smislena i nosiva.