ČELIČNA LADY

Kako je Margaret Thatcher doprinijela modi

07.01.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Kako se bliži prikazivanje filma 'Iron Lady', u kojemu je Meryl Streep utjelovila legendarnu Čeličnu Lady, sve je veće zanimanje za jedinstvenu britansku premijerku, uključujući i njezin prepoznatljiv i uniformirani stil odijevanja

Preobrazba je česta tema ili pak ključni trenutak mnogih filmova. Prisjetimo se samo tajnice koja skida naočale, ili 'Zgodne žene' koja odbacuje neukusnu odjeću i postaje prava dama. Slično preneseno značenje javlja se i u filmu 'Iron Lady' u kojemu Čeličnu Lady utjelovljuje Meryl Streep. A kao i u mnogim aspektima života, moda je odigrala veliku ulogu, možda čak i veću no što je itko očekivao.

Margaret Tatcher modom je izražavala i svoju osobnost

U trenutku kada se Margaret Thatcher planirala kandidirati za čelnika države, britanski konzervativci savjetovali su joj da se odrekne nošenja staromodnih šešira i biserne ogrlice te haljina koji bi mogli odvratiti birače da upravo njoj daju svoj glas. No kakav je bio rezultat? Margaret Thatcher odrekla se šešira, no ne i biserne niske koju joj je suprug Denis poklonio 1953. kada je rodila blizance.

Njezina nespremnost da popusti po pitanju stila i modnog izričaja pokazalo se pretečom stila koji će usvojiti kao premijerka. U biranju i odabiru elemenata svoga stajlinga stvorila je ne samo novi način odijevanja, već i novu tradiciju u modnom svijetu političarki. Biseri, broš, velike okrugle naušnice, bluze ukrašene mašnom, plave suknje ravna kroja koje su dosezale do koljena te cipele niže pete činile su okosnicu njezina stila dok je obavljala dužnost britanske premijerke.

Modni stil Margaret Thatcher, koja je od kćeri trgovca napredovala do impresivne političarke, uključujući i modne dodatke, poput krute torbe, bio je nametnut i prilagođen njezinom 'dnevnom redu'.

Nakon što je pristala ne nositi staromodne kape i šešire, Čelična Lady razvila je pamtljivu frizuru, visoku natapiranu s vrhovima izvijenim prema van, moglo bi se reći impozantnu kacigu kose čvrsto fiksiranu lakom, koja je sugerirala njezinu nepokolebljivu žilavost.

Odjeća, modni dodaci, kao i frizura, Čelične Lady upućivali su na njezinu osobnost, ali i način upravljanja državom, koji su uvijek bili žilavi, nepokolebljivi i nepopustljivi te joj i priskrbili nadimak Čelična Lady. Način odijevanja i izbora odjeće koju je birala za javna pojavljivanja, najvjerojatnije su odraz njezine 'čelične' osobnosti, poput frizure i pretjerano velikih i naglašenih ramena u sakoima Aquascutum koji su odavali dojam snage i činili bitno 'krojačko oružje' u pretežito muškom svijetu.

Povjesničar i dopisnik Financial Timesa Simon Schama na temu izgleda Margaret Thatcher je rekao: 'Njezina čvrsto učvršćena kosa, poput kacige, uspješno bi se oduprla i najjačem vjetru.' Marianne Abrahams, kreativna direktorica modne kuće Aquascutum u vrijeme Čelične Lady otkrila je kako je Margaret Thatcher dosta pažnje pridavala detalju ramena jako naglašenih sakoima te je svojevremeno izjavila: 'Ona točno zna što želi, posebice kada se radi o ramenima.'

Ta silueta koju je Thatcher stvorila identificirala ju je s pretežito muškom elitom tadašnjeg političkog miljea, a francuski političar i bivši predsjednik Francuske François Mitterrand svojevremeno je izrekao legendarnu izjavu kako britanska premijerka ima 'oči Kaligule i usta Marilyn Monroe'.

Uz takvu siluetu i naglašena ramena, sasvim 'ženstveni' modni dodaci poput torbice postali su instrumentima nemilosrdnog osvajanja. Crnu, jednostavnu i krutu torbu Asprey okruživali su brojni mitovi te je na dražbi prodana za vrtoglavih 25 tisuća funti. Devedesetih godina sama Margaret Thatcher šalila se na vlastiti račun te izjavila kako je upravo u toj torbi znala nositi neke od državnih najvažnijih tajni te da je upravo ta torba bila 'najnepropusnije' mjesto za koje je znala.

Dizajnerica te legendarne torbe Asprey, Anya Hindmarch svojedobno je izjavila: 'Najpametnija stvar prilikom stvaranja vlastite javne slike bila je ta da odjeća nikada nije odvraćala pažnju od njezina karaktera. To je bio prilično hrabar podvig, pretpostavljam – uspjeti dobro izgledati, a izbjeći poticanje razgovora o odjeći i izgledu.'

Najvjerojatnije je upravo to najveći modni doprinos Čelične Lady, a podsjeća nas na vrijeme kada je političarkama, za razliku od danas, modu bilo puno lakše držati nisko na popisu prioriteta