OD A DO Ž

Abeceda stila za modnu sezonu pred nama

03.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

I dok kreće rasprodaja zimskih komada, vrijeme je da svaka trendseterica od formata prouči stilsku abecedu uzbudljive i ženstvene sezone koja je pred nama

A... kao Amerikana

Prada slavi americanu pedesetih godina: zamislite satenske kapute s tričetvrt rukavima, suknje punog kruga i damske torbice s okvirima.

B... kao baloner i bijela košulja

Baloner je ponovno oživio na modnim pistama i pojavit će se u brojnim varijacijama, s cvjetnim uzorcima ili u kul dizajnu japanske senzacije Junya Watanabee. Ovaj bezvremenski klasik vraća se u velikom stilu ovoga proljeća. Christopher Kane predlaže da se bijela košulja nosi uz bogate svilene suknje i suknje s raskošno izvezenim detaljima.

C... kao couture silueta

Preporod pedesetih godina nastavlja se suknjama puna kruga i haljinama koje prate siluetu balona, suknjama oštrih krojeva i jaknama naglašenih ramena. Treba paziti da se ne pretjeruje i siluetom ne podsjeća na pravu wasp-suprugu. Tuniku s puf-rukavima nosite preko uskih hlača.

Č... kao čedno

Ako ste u potrazi za krajnje romantičnim dojmom, inspirirajte se Valentinovom čipkastom haljinom, koja izrezom do vrata i duljinom do članka savršeno sažima mekano i romantično raspoloženje sezone.

F... kao fantastične cipele

Recite zbogom ludim platforma, ali i ove sezone tražite obuću koja plijeni pažnju. Inspirirajte se sandalama s cvjetnim uzorcima poput dizajna Karen Millen, Nine Ricci i Rochasa.

Nabavite trendi baloner
G... kao globetroterica

Etno uzorci inspirirani afričkim plemenima, veliki drveni nakit, pletene torbe od rafije i dominacija kaki boje – ovo nam proljeće donosi šarenu mješavinu etno trendova. Kombinirajte ih s komadima neutralnih boja.

H... kao haljine spuštenog struka i Hitchcockova plavuša

Vratile su se i dvadesete godine u haljinama spuštena struka kao kod Guccija, Alberte Ferretti i Etroa, a zanimljive su i balske haljine Ralpha Laurena. Dostupnije haljine spuštena struka ima Miss Selfridge. Dizajneri su ženstveni izgled pedesetih pronašli u savršenim frizurama i besprijekornim haljinama kroja pješčanog sata. Ove sezone obavezna je uredna bob frizura i crni tuš na kapcima.


L... kao Lanvin

Dizajner Alberto Elbaz slavi ove godine svoje prvo desetljeće u Lanvinu, a sada mu se moramo zahvaliti što je vratio balerinke, haljine na trakice i lijepe koktel haljine.

M... kao macaroni i more

Prljavo ružičasta, boja breskve, hladna pistacija i limun kao nijanse slavnih pariških kolačića – ovo je sezona pastelnih boja. Najbolje funkcioniraju u jednostavnim krojevima haljina kakve se mogu naći u Topshopu. Morske su teme dominirale proljetnim kolekcijama na modnim revijama, pa možemo očekivati puno plave boje, detalja valova i morskog života.

N... je za neon

Ludost prošlog ljeta kao što su bile svijetlo crvene traperice dolazi u još blistavijoj varijanti: neonu. Uske traperice u bojama svijetlih markera - fluorescentno zelenoj, žutoj, narančastoj i ružičastoj dominirat će vrućim asfaltom ove sezone.

U... kao uzorci
Gotovo svaka dizajnerska kuća ima komade s jakim cvjetnim, tropskim ili digitalno obrađenim uzorcima.

P… kao 'peplum'

'Peplum' je model koji zbog strateško smještenih volana naglašava struk i ženske obline. Potječe iz četrdesetih godina, a bio je popularan i osamdesetih. 'Peplum' će se ove sezone nositi na košuljama, jaknama i suknjama.

P… kao povrće

Najneočekivaniji uzorak sezone je povrće koje je dominiralo kolekcijom Dolce & Gabanna. Ovaj je dvojac na odjeću donio paprike, luk, patlidžane, tikvice i rajčice.

Uzorci će biti totalni hit iduće sezone
R... kao remenje i ruksak

Celine je za ovu sezonu najavio široke remene koji ističu struk. Nosite ih na bijelim kaputićima, dječačkim majicama, uskim suknjama ili kaki haljinama-košuljama. Ruksak nije više rezerviran samo za bicikliste i planinare, nego će postati kul dodatak brojnim trendsetericama koje će se odlučiti za ruksake u metalik kombinacijama.

S... kao sportski šik

Ovogodišnje Olimpijske igre inspirirale su sportske reference u odjeći, od sportskih tkanina do luksuznih trenirki. Stella McCartney dizajnira odjeću za natjecatelje zemlje domaćina.

T... kao Talijanka

Nadrealistički elementi u radu utjecajne talijanske modne dizajnerice Else Schiaparelli, ljute konkurentice Coco Chanel i jedne od najplodnijih dizajnerica četrdesetih godina predstavit će se sljedeće godine u New Yorku pa se može očekivati globalni val obnovljenog interesa za rad slavne Schiaparelli.

X... kao X faktor

Ali, srećom, ne televizijski reality! Riječ je o lovu na talentiranog dizajnera koji će zamijeniti osramoćenog Johna Galliana u Dioru. Svi se klade na belgijskog dizajnera Rafa Simonsa koji radi za Jil Sander od kojeg se očekuje da će u Dior donijeti minimalistički look.

Z... kao zzzzz

Pidžame su inspirirale dizajn svilenih odijela Stelle McCartney.

Ž... kao žuto

Sezona je jarkih boja i žuta se izdvaja kao boja koja će dominirati, najavljuje Daily Mail