NEZABORAVNE KRPICE

Haljine koje ćemo sigurno zauvijek pamtiti

07.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Od prekrasne vatreno crvene haljine dizajnerice Marilyn Vance-Straker pa sve do zapanjujuće crne Valentinove haljine koju je nosila Julia Roberts, postoje neke haljine koje su toliko upečatljive da su ušle u povijest

Haljine koje nikada nećemo zaboraviti i kojih ćemo se uvijek s divljenjem sjećati su esencija dizajna, kreativnih genija i prirodne ljepote, a svaki puta kada ih netko odjene, te haljine kao da ožive, a žena koja ih nosi izgleda doista posebno.

Modni urednik Hal Rubenstein odlučio je sve te prekrasne haljine objediniti u jednoj knjizi te je objavio '100 Unforgettable Dresses' (Stotinu nezaboravnih haljina), knjigu koja će mnogima postati modna biblija. Modni urednik magazina InStyle, vođen svojim neupitnim modnim znanjem, izabrao je najljepše i najčarobnije haljine u zadnjih devet desetljeća te ih uvrstio na listu stotinu nezaboravnih haljina.

Holivudski filmovi pokazali su se kao jedan od nepresušnih izvora, pa se tako na listi našla i prekasna vatreno crvena haljina dizajnerice Marilyn Vance-Straker koju je Julia Robeerts nosila u filmu 'Zgodna žena'. Putujući nekoliko desetljeća u povijest, nailazimo na legendarnu haljinu 'Happy birthday' koja je 1962. na Marilyn Monroe djelovala čarobno. Haljinu je dizajnirao Jean Louis, a na sebi je imala mrežu od 2.500 šljokica i sjajnih kuglica.

Još jedna nezaboravna haljina u kojoj je zasjala Marilyn Monroe ona je iz filma 'Seven year itch', a nestašnu bijelu haljinicu mnogi modni stručnjaci stavljaju uz rame legendarne male crne haljine koju svaka žena mora imati u ormaru.

Grace Kelly se na listi našla nekoliko puta, a već je na prvu osvojila nježnom bijelo-crnom haljinom koju je nosila u filmu Alfreda Hitchcocka 'Rear Window'.

Na listi se našla i Michelle Obama s bijelom čipkastom haljinom na jedno rame dizajnera Jasona Wua, koju je nosila na suprugovoj inauguraciji 2009. godine. Jedna od ikona stila, Audrey Hepburn nekoliko puta se našla na listi zahvaljujući dizajnerima Givenchy, Cecilu Beatonu i Pacu Rabanneu, kao i princeza Diana koja je 1981. na svome vjenčanju nosila bogatu vjenčanicu dizajnerice Elizabeth Emanuel. Kraljevsko vjenčanje koje se održalo ove godine priskrbilo je mjesto i Kate Middleton mjesto u prvih stotinu, a čipkastu nježnu vjenčanicu koju je nosila na svome kraljevskom vjenčanju dizajnirao je legendarni Alexander McQueen

Prekrasna haljina Lanvin koju je nosila Tilda Swinton isto je ušla u izbor, a svi će se sigurno sjetiti smaragdne haljine Jacqueline Durran koju je glumica Keira Knightley nosila u filmu 'Atonement' iz 2007. godine.

Versace i Valentino mnogim damama priskrbili su mjesto u stotinu nezaboravnih haljina. Tako je haljina koju sigurno nećemo zaboraviti ona Versaceova koju je nosila princeza Diana kada je saznala za muževu nevjeru te ona koju je nosila Cindy Crawford i vinula se među zvijezde. Godine 1994. seksi Versaceova haljina ukrašena zlatnim zihericama u zvjezdanu orbitu plasirala je i Liz Hurley te ona Versaceova crna prošarana bijelim prugama u kojoj je zasjala i mnoge ostavila bez daha Julia Roberts kada je 2001. osvojila Oscara za ulogu u filmu 'Erin Brokovich'. Svoje mjesto na listi zasluženo je dobila i Sarah Jessica Parker koju su mnogi nakon serije i filma 'Seks i grad' prozvali ikonom stila, a najupečatljivija haljina koju je nosila bogata je i prekrasno zelena dizajnerice Donatelle Versace