IZVOZI SE MODA

Koji su domaći dizajneri uspjeli u inozemstvu?

08.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Hrvatski dizajneri ne prestaju nas ugodno iznenađivati. Modna scena bogatija je nego ikada, a maštovitosti i eklekticizmu nema kraja. No unatoč sve većem broju novih dizajnerskih lica, tek nekolicina dizajnera uspješna je i na svjetskoj modnoj sceni

Put mladim generacijama dizajnera poput Felje i Galaša, koji krupnim koracima osvajaju svjetsko tržište, već davno utrli su doajenke hrvatske modne scene poput Keti Balogh, Branke Donassy i Ksenije Vrbanić.

No ovih dana najpoznatije dizajnersko ime sa svjetskom karijerom definitivno je mlada i uspješna Martina Felja. Njezine kreacije su, naime, stigle do Hollywooda, a kad vas nosi Mariah Carey, Beyonce, Kim i Kourtney Kardashian te Bai Ling, znate da ste uspjeli. Njezine haljine isprobavale su poznate pjevačice poput Mariah Carey, Janet Jackson i Beyonce, a glumica Bai Ling nosila je njezinu haljinu na dobrotvornom predoskarovskom koncertu.

Mlada dizajnerica jako je zadovoljna svjetskim uspjehom koji joj je ujedno odličan PR.

'Sve je krenulo prije dvije i pol godine, kada je talijanski institut za vanjsku trgovinu raspisao natječaj za promoviranje dizajnera na holivudskom Red Carpetu. Suprug me nagovorio da se prijavim i izabrali su nas četiri od pedesetak prijavljenih. Otada traje suradnja i znači mi jako puno', otkrila nam je Martina Felja, koja je jako ponosna na to što je baš njezinu kreaciju odjenula Kim Kardashian.

'Uvijek sam željela da ona odjene moju haljinu, ali kako uvijek šaljem broj 38, bile su joj premale. Sada je uspjela i jako sam sretna', kaže Felja, priznajući da joj je još uvijek nestvarno kad vidi nekog poznatog u svojoj kreaciji.

Sada s nestrpljenjem čeka da njezin korzet od perlica i perja odjene Rihanna, a želja joj je dizajnirati za scenske nastupe upravo mlade Rihanne i Beyonce.

Osim nje, ime za koje ste zasigurno čuli je i Branka Šćepanović, koja se krije iza brenda Roba. Ta je dizajnerica ostvarila velik uspjeh početkom godine, kad ju je pod svoje okrilje stavio veliki Topshopov dućan na Oxford Streetu, u kojem su se ekskluzivno prodavali njezini modeli. Protekle godine Roba se u dva navrata predstavila u inozemstvu – u ožujku na sajmu suvremene mode u Parizu, Rendez-Vous Femme, koji se održava za vrijeme pariškog Tjedna mode, a potom i na listopadskom pariškom sajmu. Njezini modeli, koje izrađuje uglavnom od kože, unikatni su i izvan strogo nametnutih granica. Karakterizira ih savršena obrada i kvaliteta materijala koji se protežu od glatke, mrežaste do perforirane kože. Talijanski Vanity Fair je upravo nju u svom posljednjem izdanju uvrstio na listu 10 'must watch' novih dizajnerskih imena.

Svjetska priznanja za svoje unikatne pletene kolekcije skuplja i veliki majstor pletiva Igor Galaš. Nedavno ga je elitna Melange produkcija, na čelu s Billom Guttentagom, proglasila svjetskim ambasadorom mode. Očekuje ga suradnja s američkim Vogueom, California Bayom i ostalim časopisima koji polako dolaze na red. Igor je bio i pobjednik iD Dunedin - Emerging Designer Awarda, natjecanja koje je u Novom Zelandu okupilo prvake najjačih modnih škola, a njegove pletenine ne prestaju oduševljavati.

Svojim voluminoznim pletenim idejama oduševio je modne stručnjake u Berlinu i Pekingu, a u Kini je osvojio čak tri međunarodna priznanje koja dodjeljuju profesori modnih škola diljem svijeta, kao što je japanski Bunka koledž koji je pohađao veliki Yohji Yamamoto. Ovaj majstor pletenine uvijek izrađuje kolekcije u malom rasponu boja, a u izradi koristi prirodne materijale kao što su pamuk, vuna i lan.

No prije njih svjetska su tržišta osvojile doajenke modne scene poput Keti Balogh, Branke Donassy i Ksenije Vrbanić. Majstorice zanata i velike zaljubljenice u lijepo godinama stvaraju prepoznatljiv modni rukopis i imaju vjerne poklonike. Ksenija Vrbanić na svjetsko tržište već 11 godina uspješno plasira svoj brend XD Xenia Design. Za njezinu robu postoje liste čekanja, a svakom kolekcijom oduševljava nova tržišta. Izlaže u Milanu, Parizu i New Yorku, a izuzetan uspjeh njezinog brenda očituje se i u činjenici da prodaje robu u Engleskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Irskoj, SAD-u i Japanu. Uspješna dizajnerica aktivno sudjeluje na svjetskoj modnoj sceni i odlično pliva među jakom konkurencijom. Njezin modni rukopis ima prepoznatljivu formu, zanimljive konstrukcije, kvalitetne tkanine i savršenu izradu. Prepoznala je to i zahtjevna svjetska modna klijentela.

Već desetljećima na međunarodnoj modnoj sceni uspješno djeluje i Branka Donassy, koja se posebno ističe kao majstorica istraživanja novih materijala. Ona je doajenka hrvatske modne scene koja osim pret-a-porter kolekcija radi i kostime za kazalište i film, a njezine izložbe mogu se vidjeti u galerijama i muzejima. Njezine kreacije progovaraju kvalitetom na osnovi 20-godišnjeg iskustva, a ni danas ne prestaje iznenađivati neumornim istraživanjem kroja, tkanina i boja.

Kim Kardashian nosi Martinu Felju