DESET NAJBOLJIH

Najuspješnije hrvatske manekenke

08.04.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Iako se mnoge vole hvaliti svjetskim uspjesima, samo rijetke naše djevojke uistinu su uspjele u modnom svijetu. Od devedesetih do danas desetak ih se isprofiliralo u uspješne manekenke s inozemnim karijerama, pa iako su neke zauvijek rekle zbogom svijetu mode, još ih pamtimo kao naše najljepše i najuspješnije modele

Korina Longin u britanskom izdanju Cosmopolitana

Zadranka sa stalnom adresom u New Yorku Korina Longin najuspješnija je hrvatska manekenka, s biografijom prepunom vrhunskih poslova. Iako se rano oprostila od svijeta modela, Korina je u vrlo kratkom razdoblju pokorila modni svijet noseći revije za gotovo sve eminentne dizajnere, uključujući haute couture revije Christiana Diora, Jeana Paula Gaultiera i Yvesa Saint Laurenta. Osim toga, snimala je reklamne kampanje za Victoria's Secret, Palmers, Max Factor, Maybelline, Bobbi Brown, Yvesa Saint Laurenta, D&G, Gianfranca Ferrea. Mnogi naši modni skauti Korinu Longin ističu kao najuspješniju i najperspektivniju hrvatsku manekenku, a kako je nedavno najavila svoj povratak u svijet mode, mnogi s nestrpljenjem iščekuju što to Korina sprema.

Ljupka Gojić je u modnom biznisu praktički od djetinjstva. Već s trinaest i pol godina krasila je naslovnicu nizozemskog izdanja magazina Elle, koju je snimio modni fotograf Jonathan Muller. U svojoj karijeri snimila je mnogo reklamnih kampanja,  za Annu Molinari, Armanija, Chanel, Esprit, GAP, Mango, Naf Naf, Palmers, Yves Saint Laurentov parfem Sahara, Pantene Pro V, Maybelline, a jedan od posljednjih velikih uspjeha svakako je kampanja za Givenchyjevu kremu No Surgetics - Wrinkle Defy. Nosila je revije za Issey Miyake, Christiana Diora, Cacharel, Kenza, Alexandera McQueena, Yohjija Yamamota i pojavljivala se u međunarodnim izdanjima magazina Cosmopolitan, Harper's Bazaar, InStyle, Marie Claire…

Tatjanu Dragović krasi epitet našeg prvog top modela. Ova 178 centimetara visoka brineta jedina je hrvatska manekenka koja je zasjala na naslovnici američkog Cosmopolitana. Bilo je to 1996. godine, a uz Cosmo, tijekom devedesetih, pojavljivala se i na naslovnicama Ellea, Marie Clairea, Amice i Flarea. Snimila je reklamne kampanje za Dolce&Gabannu (parfem D&G), zatim za Gianfranca Ferrea, Sportmax, Max Maru.

Mateja Penava iza sebe ima više od dvjesto modnih revija za svjetske modne dizajnere, a kao zaštitno lice pojavljuje se u reklamnim kampanjama modnih kuća Yves Saint Laurent i Givenchy. Rijetki su prepoznali lice lijepe Karlovčanke na reklami za YSL maskaru, a još veći uspjeh od toga zasigurno je reklamna kampanja za Givenchyjev parfem Amarige. Za razliku od svojih hrvatskih kolegica koje su uglavnom nosile ready to wear revije, Mateja je jedna od rijetkih koja se može pohvaliti revijama haute couture (visoke mode) Christiana Lacroixa, Elie Saab, Imitation of Christ, Chanela, Elie Saab.

Adrijana Dejanović je, uz Mateju Penava, trenutačno naša najuspješnija manekenka. Adrijana je svoju karijeru započela za modne pojmove relativno kasno - s devetnaest godina. Osvojila je treće mjesto na svjetskom izboru za Ford model, nakon čega se preselila New York gdje je vrtoglavo napredovala u modnom biznisu. Lista poslova i revija koje je Adrijana odradila uistinu je respektabilna (Chanel, Diane von Furstenberg, Marc Jacobs, Catherine Malandrino, Betsey Johnson, editorijali za magazine Elle, Harpers Bazaar, Numero, Jalouse, Nylon), pa iako je izjavila da ju u posljednje vrijeme sve više zanima film i gluma, nada se da će do 35. uspješno raditi i posao modela.

Djevojka iz Novalje Helena Šopar posljednjih je godinu dana nanizala puno uspjeha, ponajviše zahvaljujući pojavljivanjima na naslovnicama i u editorijalima velikih modnih magazina. Helenu tako obožavaju u Marie Claireu, na čijim je naslovnicama pojavljivala već tri puta, fotkali su je za editorijale u britanskom Elleu i španjolskom Harper's Bazaaru te za Cosmopolitan i Glamour.

Kristina Sajko na naslovnici Ellea

Cura koju su u modnim krugovima zvali Psycho u jednom je periodu bila prava 'it' djevojka, a mnogi poznati kreatori bili su ludi upravo za njom! Riječ je o Zagrepčanki Kristini Sajko, koja je od 2000. do 2003. radila punom parom te je uvrštena na popis pedeset najboljih modela na svijetu. Nosila je revije za Marca Jacobsa, Lanvin, Jil Sander, Kenzo, Morgan, Moschino, Soniju Rykiel… Snimila je kampanje za Versus, Jil Stuart, Jitrois, Biotherm. Trenutačno živi u Los Angelesu.

Nevenu Dujmović je, baš kao i Korinu Longin, otkrila zadarska modna skautica Ana Gojanović. Zbog nedovoljne visine (oko 170 centimetara) Nevena nije gradila karijeru na modnim pistama, već je snimala reklame. Jedan od njezinih najvećih uspjeha je reklamna kampanja za Guess.

Iako u Hrvatskoj gotovo potpuno nepoznata, Helena Han vani je nosila revije za Alexandera McQueena, Marcusa Constablea, Matthewa Williamsa, Paula Smitha te snimila reklamnu kampanju za Emanuel Ungaro Couture. Ova 178 centimetara visoka ljepotica dosta je radila i za Vogue te za Marie Claire.

Usprkos svim aferama koje je u posljednje vrijeme uzrokovala i povelikoj količini silikona zbog kojih su joj vrata svijeta mode već godinama zatvorena, bilo bi nepravedno Ninu Morić zaobići na ovom popisu. Jer uistinu, kada se Morićka pojavila na natjecanju Elite Model Look 1996. godine, činilo se da je nova manekenska zvijezda rođena. U Italiji, kamo se nakon Elitea odselila, Nina je u tom periodu nosila mnogo revija, uglavnom za Versace, Cavallija te haute couture Valentina. Njezina je karijera zatim otišla u krivom smjeru – umjesto na modnim pistama, sve češće smo je gledali u izazovnim izdanjima u muškim magazinima te na kalendarima. Danas bismo Ninu prije mogli nazvati starletom nego modelom, no njezin potencijal rado će istaknuti svaki domaći modni agent.