ZAVRŠIO CRO-A-PORTER

Koja će vas zavesti: Opaka ili ljupka žena?

25.10.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Besramno seksipilne, oskudno odjevene u kožu, lak, svilu i perje, Zigmanove zavodnice zatvorile su ovosezonski modni spektakl Cro-a-Porter u Westgateu. Velik je pljesak dobila i Borna Rajić, ali i Luka, Andreja Bistričić, Sonja Lamut, Ivanman i Teo Perić za MAK

Da će u završnici HTC Cro-a-Portera biti puno mjesta za romantiku, najavio je LukaGrubišić svojim prepoznatljivim puf suknjicama. I opet prepune tila, u novoj su kolekciji bogate i trakicama i polukrugovima našivenim poput latica, uz mašne, goleme i napuhane. Sve se isprepliće u crnoj, smeđoj i maslinasto zelenoj boji, igrom s bijelom, uz povremen narančasti krik. Za kraj, sve je elemente te mladenačke kolekcije Luka vješto sažeo u jedno, i to na raskošnoj bijeloj vjenčanici zbog koje je modna publika na trenutak prestala disati.

Slijedila je revija mlade dizajnerske snage Sonje Lamut, koja je oživjela hipijevke u širokim hlačama, točkastim košuljama, predimenzioniranim kaputićima i puloverima. Manekenke su nosile traku u obliku pletenice u kosi koja, padne li oko vrata, izgleda kao šal. Haljine i suknje su različitih tekstura, a od boja prevladavaju ledeno siva, zagasito narančasta i smeđa.

Ivanman je donio pregršt zanimljivih ideja za muškarce, koji će uz odijelo i bež kaput na sastancima nositi kožnatu pregaču u boji devine dlake. Nosit će i neporubljene majice te se oblačiti slojevito. Košulje imaju prepoznatljiv pečat na velikim kragnama od presavijenih trokutića, a da nikako ne postanu dosadne, Ivanman ih obogaćuje trakicama na leđima.

Andreja Bistričić kreirala je kolekciju s Majom Merlić, odustavši malo od svog sivog i crno-bijelog svijeta u korist printova u zemljanim tonovima. Za printove je zaslužna upravo Maja svojim polaroidima, a aplicirani su na hlače, majice i jakne. Kolekcija donosi podosta asimetrije, detalja kao što su trake te zanimljive vunene resice, ali i poderane pletene pulovere.

A zatim, kao da su došle s francuske rivijere, pistom su zakoračile nasmijane dame u kariranim košuljicama, uskim na tijelu, ali s puf rukavićima, koje su nosile uvučene u vruće hlačice visokog struka. Ljupke do bola, nizale su se vesele karirane kreacije u obliku kratkih kombinezona, katkad s hlačama koje su završavale u volanima, poput onih na bakinim pumpericama, a našlo se i veselih suknjica s prorezom. Kaubojski štih uočen je na dugim haljinama, a cijela je revija vrvjela bojama francuske trobojnice – crvenom, bijelom i plavom. Iza tih kreacija stoji ime koje se ponajviše izgovaralo uoči početka i za trajanja Cro-a-Portera, ono Borne Rajić, naše dizajnerice s pariškom adresom, koja se prvi put predstavila na CAP-u.

Teo Perić za MAK na pistu je zatim donio čistu eleganciju, sofisticiranu i prilagodljivu svakoj ženi bez obzira na godine: odlične hlače na faldice u struku, od laganih i padajućih do vunenih materijala, kapute, vunene haljinice i mnogo doista odličnih kombinezona u kompletu sa sakoom. Zagasito narančasta boja adut je kolekcije, osobito dojmljiva kad je u kombinaciji s tamnoplavom. Tirkizna i boja senfa također dolaze do izražaja, a moramo pohvaliti i odličnu igru preklopima na čednim suknjama ili rukavima kreacija.

I šlag na kraju, u svakom smislu riječi, došao je kad su kroz izmaglicu počele izlaziti Zigmanove razuzdane i u hladnoj garaži Westgatea oskudno odjevene opake zavodnice koje su izazvale pravo uzbuđenje. Posvuda je s crnih kreacija vrištao glitter, metalne srebrne i zlatne pločice, a sve su haljine, suknje i korzeti bili izrešetani trakama koje su dopuštale da izvire trbuh, leđa, bokovi i druge ženske draži. Od boja, dojmljiva je još ljubičasta, a uz lakiranu kožu i turbo kratki porub minjaka seksipil je prštao na sve strane. Kreacije dovoljno poželjne da smo uvjereni da ćemo ih uskoro viđati na brojnim (doduše, vrlo hrabrim!) ljubiteljicama mode i konkretno Zigmana, koji ih je polako, ali sigurno nanizao u svojim redovima.