CRO A PORTER, PRVA VEČER

Na scenu stupa dramatična i jaka žena

21.10.2011 u 00:03

Bionic
Reading

Snažna rock zvijezda, mafia lady, egzotika istoka i ženstvenost, nazivnik su prve večeri modne manifestacije Cro A Porter, koji ove godine na pijedestal stavlja ženu koja zna što hoće i ne boji se to pokazati

U kolekciji Elfsa ona je mafia lady koja izgleda senzualno i seksi. Za razliku od prijašnje slatkice koja nosi boje, nova žena Elfsa nosi crno i izgleda vamp.

'Postigli smo svoj prepoznatljiv stil i sad smo htjeli napraviti odmak. Od kolekcije slatkice maturalne večeri napravili smo vamp ženu koja hoda s najopasnijim frajerom', kažu iz dvojca Elfs.

Etna Maar pak razotkriva iskonske modne strasti najpoznatije animirane fashionistice - Cruelle De Vil. Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik istražujući njezin lik otkrila je zadivljujuću snagu njezine osobnosti, a sve je pretvorila u toplu jesensko-zimsku kolekciju u kojoj ima kože, krzna, vune, dugih pletenih haljina, ali i kožnih hlača i prsluka.

'Da živi u našem vremenu, De Vil ne bi dopustila da ju proguta masa. Ona bi se ponašala poput rock zvijezde i od stilista tražila da izgleda opako i opako dobro. Pritom ekstravagantni krojevi nisu dovoljni. Naime, odjeća joj treba utažiti i strast za krznom i kožom', kaže začetnica brenda Etna Maar.

Suprotnost opakoj De Vil ženstvenost je žene Linea Exclusive koja je ovaj put upakirana u čipku i erotičnost prozirnih materijala. Njihova žena je dama koja zna kako kombinirati ove zahtjevne tkanine. A oni ih predstavljaju u kombinaciji damske crne i crvene, ili pak crne i narančaste te drugih jarkih boja koje prigušuje nježnost čipke. Poput Elfsa i u Linei su se poigrali patentnim zatvaračima, ali i tilom, satenom, svilom. Ženstvenoj kolekciji erotičnost daju smjeli prorezi koji otkrivaju noge ili pak gola otvorena leđa.

Zanimljivu futurističko-apokaliptičnu kolekciju pokazala je Jasmina Arnautović koja je prije svega praktična i multifunkcionalna. Njezina kolekcija iznimno je nosiva, a sačinjavaju je zimske jakne i sakoi koji se vrlo lako transformiraju u prsluke. Boje su siva, crna, bijela i antracitna.

Kapute, haljine i hlače u zimsko-jesenskoj kolekciji na svoj je jedinstven način interpretirao i splitski dvojac Arileo, a njihovu reviju otvorila je i zatvorila trenutno naša najzaposlenija manekenka Kristina Šalinović. Ovaj modni duo od vunenih šifona, umjetne kože i krzna stvara modnu priču inspiriranu Dalekim istokom. A osnova cijele kolekcije je kimono koji predstavljaju u novom svjetlu na različite zanimljive načine. Dizajneri Marija i Jurica Pirić bavili su se i detaljima poput remenja koje je ovaj put rađeno od prave kože i mesinga.

Muškom kolekcijom na Cro A Porteru debitirala je mlada dizajnerica Jelena Aleksića zanimljiva modna priča inspirirana je Avatarom. Njezin muškarac nosi modro, izgleda opasno i futuristički.

Prvu večer u već prepoznatljivom romantičnom tonu zatvorio je majstor ženstvenih kreacija Boris Pavlin. Kolekcija kojom najavljuje završni dio trilogije inspirirane šumom i lovom bogata je svilom koju donosi uglavnom u bijeloj boji.

Novost su kožni remeni koje umeće u području struka i ramena. Nova kolekcija opet je potvrdila da se ovom modnom virtuozu, koji ženu odijeva u bajkovite haljine, klanjaju se sve ljubiteljice romantike.