PARIS FASHION WEEK

Tko se još fura na modni elitizam?

03.10.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Nekoliko dizajnerskih debija mladih modnih snaga na pariškom tjednu mode donijelo je izvrsne 'ready to wear' kolekcije. No bilo je tu i malo Orijenta, tajica, puno luksuza, upakiranog u pročišćenu, kirurški skrojenu modnu priču

Celine i Hermes još uvijek ciljaju na elitu koja si može priuštiti basnoslovno skupe dizajnerske komade, a drugi su se pak više okrenuli malo manje rastrošnim modnim znalcima.

Phoebe Philo
dolaskom na čelo modne kuće Celine iz sezone u sezonu pokazuje kako se odlično uklopila i priča luksuznu modnu bajku ovaj put prepunu kirurški uredno skrojenih balonera, ravnih hlača, damskih suknji kojima je opet opravdala da radi modu za bogate elitistice koje ne moraju nužno pratiti tekuće trendove da bi bile in. Njezina proljetno ljetna kolekcija je zaokružena priča, lagana i u svijetlim tonovima koje razigrava detaljima poput crvene, smeđe, zelene.

Iako se šuška da bi Philo mogla preći u Luis Vuitton ako Marc Jacobs ode, za sada ništa nije potvrđeno.

I na reviji Johna Galliana provjereni tim vrhunskog dizajnera pobrinuo se da sve štima. Klasična Galliano modna priča sadržavala je sve kao i inače, njegov poznati pomaknuti rez, ženstvene jakne, svjetlucave večernje toalete, sve upakirano u crno bijele kombinacije, koje osvježuje uzorak pepita, čarapice koje oblači na ultra ženstvene sandale, s neizostavnim šeširima koji su upotpunili stajling. Ready to Wear, spremno je za prodaju i iako nema onaj posebni Gallianov pečat, njegov zamjenik Bill Gaytten napravio je sve da, unatoč problemima u koje je upao Galliano, posao funkcionira besprijekorno. Kolekcija koju će ljudi svakako voljeti i kupovati.

Riccardo Tisci, kreativni direktor modne kuće Givenchy okrenuo se pak od mračnih tema i boja koje smo viđali na prijašnjim kolekcijama. Na predstavljanju kolekcije za zimu predstavio je bomber jakne, a za proljeće i ljeto 2012. Tisci je u modni epicentar vratio dječački look prožet diskretnom ženstvenošću, predstavljajući hlače i jakne koji izgledaju neodoljivo uz sandale visokih potpetica. Rastezljive hlače donosi u pink i boji vanilije. Francuski luksuz sa začinom talijanskog majstora Tiscija. Reviju je zatvorila slavna manekenka Gisele Bundchen. Na sebi je imala kratke hlače, svilenu košulju koju dizajner ukrašava dugačkom ogrlicom, pomalo zastrašujućeg šiljka.

Kanye West nije bio jedini američki dizajner na Paris Fashion Weeku. Samo dva tjedna od preuzimanja funkcije kreativnog direktora za Kenzo dvojac Humberto Leon i Carol Lim predstavio se zahtjevnoj modnoj publici izvrsnom ljetnom kolekcijom. Njihova kolekcija uzbudljiva je, prepuna boja, dugačkih kombinezona, svilenih haljina, suknja sa zanimljivim printovima. Iako nemaju dizajnerski pedigre, prve kritike kolekcije iznimno su dobre.

Modna kuća Hermes najpoznatija po torbama, koje u kolekciji za novu sezonu donose spoj klasike i šarma sedamdesetih, mogu se nabaviti u paleti koja se proteže od narančaste, živopisne plave do tamne šljive ili krem boja, svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Modna priča Hermesa šarena je i pročišćena, pomalo orijentalna sa stiliziranim kaftanima. Inspiraciju je Patrick Thomas očito potražio u pustinji, koju je odlično pretočio u urbanu modnu bajku.

Modni debi imao je i dizajner modne kuće Issey Miyake Yoshiyuki Miyamae. Mladi 35-godišnji dizajner u svojoj je kolekciji prigrlio pomalo glomaznu siluetu koju je brend njegovao, a upakirao ju je s uskim hlačama i tajicama, na koje oblači pomalo robusne gornje dijelove, ali ipak pročišćene i jednostavne. No ako je suditi po toplom pljesku publike, komercijalni uspjeh mu je zagarantiran.