ŽENSTVENOST JE NA CIJENI

Diorova žena je romantičarka, a Lanvinova moćna gotičarka

01.10.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Nove kolekcije na Paris Fashion Weeku predstavili su Lanivn, Dior, Viviene Westwood, Rick Owens i Roland Mouret. Najzanimljivijom pokazala se kolekcija Lanvina, dok je Dior prikazao jednostavnu i romantičnu kolekciju koja ni po čemu nije odskakala

Gotička drama najkraći je opis Lanvinove nove kolekcije koju potpisuje dizajner Alber Elbaz, a karakteriziraju je crna boja, veliki križevi, metalne kopče na remenju i motiv zmije. Krojevi haljina su asimetrični, a sudeći prema prikazanom i dogodine će se nositi široke pallazzo hlače. Zaštitni znak nove kolekcije su brojni rasporci koji su zamijenili nabore iz prijašnjih kolekcija. Suknje visokog struka su u tamno zelenoj boji i uz njih izvrsno pristaju topovi ružičaste ili boje pudera sa zanimljivim izrezima. Haljine su pričvršćene oko vrata samo zlatnim kopčama i lagano padaju uz tijelo pa žena u njima izgledaju moćno i ženstveno u isti mah. Jedini print koji je dizajner koristio bio je zelenkasti print zmije presvučena ukrasnim kamenčićima koji se protezao cijelom dužinom haljine ili kombinezona.

Dior nakon odlaska Johna Galliana više nije isti, to je svakom jasno, no njegova nekadašnja ruka Bill Gaytten dao je sve od sebe, pa se može reći da je Dior s novom kolekcijom igrao na sigurno. Prikazane su duge lepršave bijele haljine kakve će se sigurno ubrzo moći vidjeti na raznim crvenim tepisima, ali i široke suknje te topovi lađa izreza, jakne bez kragni stegnute uskim kožnim remenima ili lancima. Radi se o jednostavnoj, otmjenoj kolekciji koja je ipak daleko od velike vijesti.

Dizajner je koristio puno kože, kako za crvene topove bez rukava tako i za jekne koje se nose preko ženskih odijela s nogavicama od gležnja kako bi se istaknule visoke potpetice ukrašene lancima. Večernje haljine su do crvenog šifona, okomitih volana ili prozračne bež vune koja se pripijaju uz tijelo. Tu su i seksi i romantične haljine u nijansama blijedo zelene, crne, bijele i boje pudera od nekoliko slojeva šifona ispod kojih se krije čipka.

Francuski dizajner Roland Mouret kojeg obožava Victoria Beckham poznat je po svojim elegantnim dizajnom, a nova kolekcija razlikuje se od prijašnjih po nešto opuštenijem pristupu. Mouretove haljine i suknje za sljedeće proljeće i ljeto više nisu pripijene uz tijelo kao nekad, pa rubovi haljina lepršaju oko nogu, a remenje je tek ovlaš zakopčano. Haljine i suknje i dalje završavaju negdje na polovici listova što cijeloj kolekciji daje dozu romantike.

Kalifornijski dizajner Rick Owens prikazao je kolekciju čija je glavna značajka bila konstrukcija. Poznat po svojim kožnim jaknama i za sljedeće ljeto i proljeće nije se odrekao svog omiljenog materijala, pa je prikazao zanimljivo i konstruirane kožne topove i jakne, ako i pamučne predimenzionirane tunike koje će se bez sumnje naći u ormarima brojnih obožavateljica ovog dizajnera.

Vivienne Westwood nikad ne gubi entuzijazam kad je moda u pitanju, pa je i njezina nova kolekcija pravi vatromet boja, tkanina ideja i oblika tipičnih za njezinu dugu i plodnu karijeru.