TRENDOVI IZ MILANA

Što se s modom događa u krizna vremena?

27.09.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Znamo za 'efekt crvenog ruža' koji se redovito javlja u teškim vremenima, kada žene nemaju novca za velike i skupe stvari, pa se časte malim, što kričavije crvenim luksuzom. Odjeća pak mora u svim oblicima sjajiti zlatnim sjajem, jasno je nakon Tjedna mode u Milanu

'Ah, makar dodir glamura u trenutku gospodarske neizvjesnosti', uzdahnut ćemo nakon milanskog Tjedna mode, na kojem se veći dio kolekcija za sezonu proljeće/ljeto 2012. zrcalio u bojama starog zlata, zlatnim šljokicama, vezom i glitterom.

Doba koje dizajneri oživljuju su dvadesete, što se vidi kroz haljinice spuštenog struka posute šljokicama. Možda to nije slučajno jer je bezbrižna zabava te dekade također završila potonućem burze 1929. godine.

A milanski dizajneri kao da poručuju: ako se već svi strovaljujemo nizbrdo, neka pritom barem izgledamo ženstveno Stilovi na pistama su izrazito zreli, ne nevino djevojački.

Kožne torbe su stroge, s ručkama ili pak na 'clip'. Praktične ravne gležnjače više nisu poželjne, već su tu sandale koje su dobile visoke potpetice ili platforme. Potpetice u kakvima je bilo i padova na pisti. Sandale su, pogađate, zlaćane. Šminka je uglavnom prirodna, naravno s daškom glittera, kosa je začešljana unatrag, s razdjeljkom. Spomenimo da je dašak ovih novih trendova već uočen među poznatima koji su dolazili revije pratiti iz prvih redova publike. Pogledajte samo Scarlett Johansson, od frizure, do midi poruba haljine, čipke.

Scarlett Johansson na reviji D&G

Vraćaju se nabrane suknje, duljine do koljena ili, još poželjnije, desetak centimetara ispod koljena. Materijali? Čipka, saten i šifon, ponekad u kombinaciji s težim teksturama kaao što su koža i vuna

Dizajneri se ipak nisu odrekli seksi izgleda. Haljine jesu duže, ali imaju prorez ili su od prozirnih materijala, ramena su gola, leđa također. Izrez na dekolteu je dubok, ne samo na haljinama, već i na sakoima.

Struk haljina je ili niži, leži na bokovima, ili se sasvim gubi, ali je igra perlama, šljokicama, resama i sličnim umecima dojmljiva, a vez je još jedan favorit.

Dok su ostale boje za iduće ljeto bile uglavnom prigušene, tamnije, isplivao je tu i tamo neki tropski vrt, obojeni grafički oblici, životinjski uzorci, a bilo je motiva iz svijeta flore.

Pogledajmo posljednje revije i što kaže Armani. Srebrno plavi odsjaj bit će najpoželjniji na saten svili iduće godine, tako će sjajiti hlače, bluze, topići, haljine. Ako treba, i šeširi. Na njegovoj pisti kao da su se stapale i rastapale vodene nimfe.

Hlače su midi dužine, s povećim rasporom po sredini. Nose se čak i ispod haljinica. I suknje su midi, a haljine posute šljokicama, duboko dekoltirane. Točnije - do pupka. Duge su haljine srebrne, posute šljokicama, lagano padaju niz tijelo, na dekolteu završavaju kao uzdignuti polukrug.

Profinjen glamur oživio je i Cavalli - donio je pregršt šljokica, ljuskica, metalnih zveckavih našivenih pločica, ali se priklonio boji starog zlata. Igrao se naborima koji počinju ispod grudiju, trakama na dijelovima gdje počinje suknja koje imitiraju šarene zmijske ljuske s onima od metalnih nizova. Nabori krase haljinice spuštenog struka. Ne bi Cavalli ostao vjeran se bi da je izostavio leopard uzorak, pa ga donosi mnoštvo, na haljinama, hlačama…

Moda je iz Milana preselila u Pariz, gdje je upravo počeo još jedan Tjedan mode.