LONDON FASHION WEEK

Stara punkerica Vivienne Westwood i dalje je broj jedan

18.09.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Drugu večer London Fashion Weeka obilježila je, bez sumnje, poznata britanska modna kreatorica Vivienne Westwood, koja je predstavila potpuno raznoliku kolekciju za proljeće/ljeto 2012, no ne treba izostaviti ni Issu, omiljenu marku Kate Middleton, kao ni Daks, Fashion Fringe i druga poznata imena

Drugi dan Tjedna mode u Londonu otvorio je Daks, marka koju potpisuje Amerikanka Sheila McKain-Waid, dizajnerica koja svoje modele vidi kao žene s bezvremenskom, klasičnom elegancijom. Stoga ne čudi da je njezina kolekcija odisala jednostavnošću i prošlošću. Već s prvim modelima na pisti bilo je jasno da se radi o referenci na pedesete godine prošlog stoljeća, a kasnije je i sama rekla da je inspiraciju tražila u Daksovoj arhivi, ali u postratnim dizajnerima, poput Claire McCardell. Suknje ispod koljena, kratke hlačice, karirani uzorci, falde, samo su neki od elemenata koji karakteriziraju novu Daksovu kolekciju.

Također jednostavnu, ali ipak puno odvažniju kolekciju predstavio je Julien Macdonald, Velšanin koji svoje haljine voli vidjeti na crvenom tepihu. Njegove su modele obilježili asimetrični krojevi, izazovni materijali i boje, ali sve se spojilo u jedinstvenu i jednostavnu cjelinu. 

Prema kraju dana revije su postajale puno šarenije, izazovnije i maštovitije. Tako je Britanac Henry Holland svoju marku House of Holland predstavio u vrlo neobičnom odabiru materijala i boja. Njegova kolekcija za proljeće/ljeto 2012. puna je veselih i jarkih boja, zabavnih printova, šarenih uskih hlača koje je kombinirao sa životinjskim uzorcima i mrežama. Hrabrost je pokazao ne samo u krojevima, već u kombinaciji materijala i boja, što vjerojatno proizlazi iz njegove inspiracije koju je potražio među skinheadima i u filmu 'Leon'.

Prije samog finala večeri na modnu je pistu izišla Vivienne Westwood, legendarna britanska dizajnerica, koja je za ovu priliku pripremila izrazito raznoliku kolekciju. Westwood se voli poigravati povijesnim detaljima koje potom adaptira u moderno, a to se svakako vidi i u ovogodišnjim modelima. Premda su prevladavali zemljani tonovi i plave nijanse predstavila je i nekoliko glamuroznih modela jarkih boja. No čak i oni komadi koji su bili naizgled vrlo jednostavni i nosivi, upotpunjeni su ekstravagantnim detaljima, poput neobičnih šešira ili ogrlica.

Nakon Westwood svoje su kreacije predstavili Issa, Jonathan Saunders i Fashion Fringe.