JESTE LI I VI MODNA ŽRTVA?

Opasni trendovi koje slijedimo u ime ljepote

24.03.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Jeste li i vi modna žrtva poput Victorie Beckham kojoj je liječnik zabranio nošenje visokih potpetica? Možda vama modni trendovi nisu ozbiljno narušili zdravlje, no sigurno i vi nosite neke od tih po zdravlje opasnih odjevnih predmeta

Iako je većina uvjerena da moda najviše šteti budžetu, jedan dio novih trendova osim što će vam oštetiti i najjaču financijsku konstrukciju može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. I sama pjevačica Beyonce otkrila je da ne voli svoja kvrgava stopala koja su uništena zbog uskih štikli visokih potpetica. Otkrivamo vam zašto bi bilo poželjno dozirati nošenje tangi, velikih torbi i vrtoglavo visokih potpetica

Predimenzionirane torbe
Ovaj veliki hit koji već nekoliko sezona ne izlazi iz mode, velika je prijetnja zdravlju vaše kralježnice. Upravo zbog velikih i teških torbi možete zaraditi bolove u vratu, ramenima, leđima, imati glavobolje ili dobiti artritis. Nošenje jako teških torbi dovodi do krivog držanja, pa ako želite sačuvati svoja leđa, barem probajte izbaciti nepotrebne stvari kojih, ruku na srce, u ženskim torbama uvijek ima previše.


Visoke pete i cipele ravnih potplata
Žena u visokim potpeticama i seksi haljini hoda ulicom: zamislite samo Carrie Bradshow u njezinim manolicama. No iako vi vidite ženu koja pršti stilom, glamurom i elegancijom, ona vjerojatno ima bolove u leđima i ružna kvrgava stopala od nošenja uskih visokih cipela.

Victoria Beckham gotovo nikada se ne odriče visokih potpetica

Čak je i Beyonce rekla da bi na sebi mijenjala stopala koja su se deformirala zbog plesa u štiklama. I najstrastvenija ljubiteljica visokih potpetica Victoria Beckham morala je, bar na jedno vrijeme, prigrliti balerinke. Naime, zbog konstantnog nabadanja u cipelama s potpeticom koja nikad nije manja od deset centimetara, Victoria je oštetila kralježnicu. Službeni je razlog oštećenje jednog od diskova pri dnu kralježnice. Njezin liječnik smatra da je upravo hodanje u cipelama s visokim potpeticama i u visokoj trudnoći razlog oštećenja. Naime, visoke potpetice, i to one više od šest centimetara, stvaraju stalni pritisak na donji dio leđa.

Osim toga, predugo nošenje vrtoglavih potpetica može uzrokovati Mortonov neurom - zadebljanje na malom živcu koji je smješten između trećeg i četvrtog nožnog prsta, te prolazi ispod ligamenta koji spaja dvije kosti na stopalu.

Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju ili veliki pritisak. Simptomi Mortonovog neuroma su bol i pečenje s prednje i donje strane stopala, a bol se pojačava fizičkom aktivnošću i samim nošenjem uskih cipela s visokom petom.

U zabludi ste i ako ste mislili da su ravne cipele odgovor na vaše probleme. Skroz ravne cipele s tankim potplatom istežu mišić na listu i naprežu Ahilovu petu, pa biste mogli imati grčeve u listovima. Idealna visina potpetica je tri do četiri centimetra.

Prevelike sunčane naočale
Uvjereni ste da ste nošenjem naočala učinili pravu stvar za svoje oči. No jako teške sunčane naočale pritišću uši i vrh nosa i uzrokuju pomicanje nazalnih i temporalnih kostiju pa mogu uzrokovati glavobolje i probleme sa sinusima. Osim toga, ako vaše naočale nemaju adekvatnu zaštitu, mogli biste oštetiti vid. U svakom slučaju, na ovom modnom dodatku ne treba štedjeti.

Uske traperice
Uske traperice pritišću živce i osim ružnih modrica, kapilara i vena, može doći do utrnuća nogu, posebno ako sjedite. Stoga, nemojte ih nositi više od tri puta tjedno.

Tange

Možda izgledaju seksi, no ove gaćice najlakše će izazvati širenje bakterija i raznih gljivičnih infekcija, upozoravaju liječnici. Pogotovo treba izbjegavati jeftine tange izrađene od tkanine loše kvalitete. Osim toga, trenje tkanine o kožu može izazvati oštećenja, a oštećena koža i upale mogu olakšati širenje bakterija te dovesti do raznih gljivičnih infekcija, a ljeti su ti problemi još izraženiji.

Korzeti
Preuski korzeti mogu oštetiti vaše unutranje organe. Naravno, ako ih nosite prečesto i još u njima sjedite.