VELIKO JE LIJEPO?

Puniji modeli uzbunili javnost

25.08.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Na Mercedes Benz Sydney Fashion Festivalu pistom su prošetali puniji modeli koji su neočekivano, umjesto pohvala, pokrenuli pravu zdravstvenu debatu. Naime, dio njih bio je, prema mišljenju novinara Damiana Woolbougha, pretio, a oni, baš poput modela kontroverznog konfekcijskog broja 0, šalju krivu poruku mladim ljudima

Čini se da je modna industrija ozbiljno shvatila kritike o poraznoj poruci koju šalju premršavi modeli, pa se sve češće na modnim događajima mogu vidjeti punije manekenke.

No, kako bi postigli ravnotežu, neki su dizajneri, čini se, otišli ipak malo predaleko.

Australski robni centar Myer priredio je šou Veliko je lijepo, tijekom modnog festivala u Sydneyju, angažirajući niz modela s viškom kilograma, no dok su neki izgledali punašno i zdravo, za nekoliko manekenki se moglo s pravom utvrditi da su pretile.

Šou je otvorila Robyn Lawley, prvi plus size model koji je bio na stranicama australskog Voguea, a izgledala je prekrasno u crnoj asimetričnoj haljini.

No izbor drugim modela zasmetao je australskog novinara Damiana Woolbougha koji je potaknuo debatu, piše Dailymail.

Promoviranje debljine štetno je kao i kontroverzno isticanje veličine 0. Na njegovo upozorenje reagirali su i iz Nacionalnog foruma za pretilost upozoravajući da mršavi modeli imaju puno štetniji utjecaj od krupnih djevojaka koje jednostavno imaju krupne kosti i malo drukčiji oblik tijela

Urednica Harper's Bazaara Edwina McCann rekla je pak za Sydney Morning Herald da vjeruje da klijenti i kupci nisu toliko opsjednuti težinom kao određeni mediji.

'Mislim da kupci jednostavno prihvaćaju činjenicu da modeli imaju posebnu ljepotu i izdvajaju se baš kao i, recimo, olimpijski plivači te da ne izgledaju poput nas ostalih', komentirala je McCann.