LJETO 1946.

Kako mini bikini šokira već 65 godina

05.07.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Još prije točno 65 godina prvi su mini bikiniji izazivali šokove na morskim obalama. Ove seksi minijaturne kupališne krpice prvi su u modu pustili mehaničar Louis Réard i modni dizajner Jacques Heim u Parizu početkom ljeta 1946.

Bikini je naziv dobio po Bikini atolu, jednom od niza otoka na Južnom Pacifiku gdje se upravo testirala nova atomska bomba, upravo zato što je efekt mini badića na plažama bio eksplozivan!

Réard u to vrijeme nije mogao pronaći nijedan ženski model koji bi nosio njegov dizajn, tako da je na kraju unajmio striptizetu iz Casino de Paris. Ona mu je nosila prve kreacije, i to upravo na današnji dan, 5. srpnja, uz bazen na jednom pariškom okupljalištu.

Brigitte Bardot je kasnije popularizirala bikini, i to u svojim ranim filmovima, na kanskim festivalima te na mnogim fotosnimanjima.

Bikiniji šokiraju i dan danas, sjetimo se samo 2006. godine i Asian Games u Dohi, kada je irački tim odbio nositi bikinije.

U svibnju prošle godine Španjolci su zabranili nositi bikini u javnosti, osim u neposrednoj blizini plaža. Tko se toga ne pridržava, udare ga po džepu sa 300 eura. Opreza nikad dosta.