MODNI KLONOVI

Žene gube stil i samo gomilaju trendi odjeću

17.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Stoljećima odjeća i modni trendovi služe kao način osobne ekspresije, no u posljednje vrijeme ženski ormari prepuni odjeće odašilju sasvim drukčiju poruku. Osobni stil polako izumire, a ormari su prepuni jeftine, trendi, neželjene, jedva nošene odjeće

U prošlosti je prilikom odabira odjeće na prvom mjestu bila kvaliteta, a ona od kvalitetnih vlakana nosila se i nekoliko godina te se čak predavala sljedećim generacijama. No u današnje vrijeme situacija je znatno drukčija. Brzo mijenjanje trendova te velika ponuda jeftine odjeće potiče na sve češći odlazak u šoping te punjenje ormara jeftinom, jedva nošenom odjećom koja brzo zastarijeva.

Današnja moda postala je brza i jeftina

Odjeća koja traje nekoliko godina, kako piše Daily Mail, po svemu sudeći će izumrijeti, a padom njezine kvalitete raste njezin broj u ženskim ormarima. Opsjednutost brojnim celebovima i njihovim modnim stilom svakako ne pridonosi mijenjanju te situacije.

Opsesija modnim trendovima iz sezone u sezonu raste, a svaka haljina, torbica, cipele ili nakit na poznatima se pomno prate. Upravo zbog toga teško se opraštaju 'pogreške', poput one koju je napravila Kyle Minogue odjenuvši dva puta zaredom štikle ukrašene printom pitonove kože.

Na cjelokupnu situaciju utječe i popularna 'brza moda' koju prakticiraju mnogi brendovi te svaki tjedan

izbacuju nove trendove i odjevne komade koji nalikuju na one što ih nose popularni celebovi. Osim što je moda postala 'brza', postala je i vrlo jeftina, dostupna svima, čineći tako fenomen klonova očitijim nego ikada prije.

U knjizi 'Is Fashion Wearing Out The World?' autorica Lucy Siegle upozorava da se trebamo ponovno okrenuti kvaliteti te kupovati potrebne stvari, sa stilom, koje će trajati godinama. Prilikom odlaska u šoping preporučuje se definiranje budžeta kojime raspolažete te dugoročno planiranje. Dugoročno gledajući, ipak je isplativiji bezvremenski komad odjeće koji će vam služiti nekoliko godina nego tridesetak komada koje ćete odjenuti samo jednom te ih svaki dan viđati na ulici.