DIZAJNERI IZ REGIJE

Intelektualna moda za urbane ratnike

08.04.2011 u 23:45

Bionic
Reading

Cro-A-Porter je na pisti u Westgateu ugostio dizajnere iz Slovenije i Srbije okupljene na projektu Region u sklopu kojeg će se naši dizajneri predstaviti beogradskoj i ljubljanskoj modnoj publici

'Projekt Region će početi za šest mjeseci, a sada smo napravili mali eksperiment upoznavanja. To je rezultat suradnje s ljubljanskim i beogradskim Fashion Weekom, na kojima će se predstavljati naši dizajneri, dok će njihovi gostovati na Cro-A-Porteru. Kako se ove godine poklopilo da se Cro-A-Porter i beogradski Fashion Week odvijaju u istom terminu, gostovanje njihovih i slovenskih dizajnera organizirali smo tjedan dana kasnije', objasnio nam je Viktor Drago

Ovaj segment Cro-A–Portera organizatori namjerno nisu previše medijski eksponirali pa su prve redove zauzeli pravi ljubitelji mode, dok se clebrityjima izgubio svaki trag. Možda je tako i bolje, jer njihov ukus ima malo zajedničkog s onim što se moglo vidjeti na revijama dizajnera iz Beograda i Ljubljane.

Beogradski dizajner Dejan Despotović predstavio se nepretencioznom kolekcijom inspiriranom punk-rockom, čijoj je upečatljivosti najviše doprinijelo korištenje kontrasta crne i bijele, crne i crvene te aktualiziranje džepova na čija mjesta je ugradio torbice. Tijana Pavlov više od punka voli rock i heavy metal ikone pa, slično Despotoviću, muškarce voli zamišljati u motorističkim jaknama izrazito širokih ramena i uskim hlačama ili tajicama, i to u bijeloj, sivkastoj ili svjetlucavoj varijanti s mnoštvom, često nepotrebnih, ukrasnih detalja.

Da rezultat inzistiranja na jasnom kroju i promišljanju svakog detalja može biti vrlo zabavna kolekcija, pokazao je Ivan Mandžukić koji u svojim kreacijama ništa ne prepušta slučaju ni improvizaciji.

Čiste linije i kontrast krutog i lepršavog osnova su kolekcije beogradske dizajnerice Tamare Radivojević, koja je svoju odjeću namijenila urbanim ratnicama. Kožni detalji i podignuta ramena su lajtmotiv kolekcije, dajući joj ratnički štih, a pritom ne umanjujući ženstvenost.

Poznati slovenski duo Zoran Garevski i Nataša Peršuh predstavili su se nešto ležernijom kolekcijom koja u prvi plan stavlja ženstvenost koristeći prozirne materijale, no ni u jednom trenutku ne prelazeći granice dobrog ukusa.

Iako su to bile posljednje revije u sklopu ovog Cro-A-Portera, velik broj kreacija se još do nedjelje može pogledati u showroomu u Westgateu.