DROGA, RASIZAM, UBOJSTVA

Deset najvećih skandala u svijetu mode

02.03.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Nezapamćeni rasistički ispad kojemu je glavni akter bio dojučerašnji glavni dizajner Diora John Galliano nažalost nije jedini skandal u svijetu mode. Droga, smrti, zatvor, optužbe za rasizam i pedofiliju... Sve je to druga strana modnog glamura

Andrej Pejić za Marc by Marc Jacobs

Proteklih su godina crnu kroniku punila i velika modna imena, poput Kate Moss, Naomi Campbell, Giannija Versacea, Alexandera McQueena. Dok je Moss uhvaćena kako na jednom partiju šmrče kokain te zbog toga nije pretrpjela nikakve posebne posljedice, Campbell je zbog fizičkog napada na svoju kućnu pomoćnicu osuđena na novčanu kaznu i javni rad - čišćenje londonskih ulica. Taj je 'angažman' u svom stilu pretvorila u lakrdiju svaki dan dolazeći u skupim dizajnerskim kombinacijama, dok su paparazzi pratili svaki njezin korak. Naomi Campbell našla se i u skandalu s 'krvavim dijamantima', u kojem je trebala svjedočiti protiv bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora priznanjem da je od njega na dar dobila neobrađene dijamante.

Modnog velikana Giannija Versacea pred kućnim je pragom ubio serijski ubojica, a Alexander McQueen 2009. počinio je samoubojstvo.

Prisjetimo se i kako je, nažalost, mnoge mlade živote odnijela i pošast modnog svijeta - anoreksija. Isabella Caro (zaštitno lice kampanje protiv anoreksije), Ana Carolina Reston, Luisel Ramos samo su neke od manekenki koje su umrle zbog izgladnjivanja.

Modni svijet posljednjih godina tresu i skandali oko rasizma, poput onoga 2009. kada je američki Vogue izložen kritikama zbog toga što su, prema mišljenju mnogih, s Beyonce Knowles napravili ozbiljan gaf. Naime, spočitavalo im se da su naslovom 'Prave žene imaju obline' aludirali na to da Afroamerikanke nemaju idealne tjelesne proporcije poput bjelkinja.

Kate Moss javnost zamjera i alkoholizirane izlaske

Nedavno je zbog neprimjerenog editorijala, koji potpisuje Tom Ford, a u kojemu su sasvim male djevojčice našminkane i uređene kao žene, otkaz dobila dugogodišnja urednica francuskog Voguea Caroline Roitfeld.

Australac bosanskog porijekla, 18-godišnji Andrej Pejić, nedavno je zbog svog spola postao prava senzacija u modnom svijetu. Naime, Andrej, iako muškarac, izgleda poput žene te nosi ženske kolekcije najpoznatijih svjetskih kreatora, poput Jeana Paula Gaultiera.

I za kraj, u slučaju ekscentrične islandske pjevačice Bjork nitko nije završio u zatvoru (što bi se možda i dogodilo da postoji modna policija), njezin je izbor bijele labud-haljine proglašen nečim najgorim što se ikada pojavilo na crvenom tepihu Kodak Theatra na dodjeli Oscara 2001. godine. Nije pomoglo ni to što se kasnije pravdala da je stajling bio šala. A ako i jest, rekli bismo da je vrlo neslana jer su podrhtavali živci mnogih aktera svijeta mode.