OD 9. VELJAČE

Yves Saint Laurent u kinu Europa

03.02.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Povodom jubilarnog 100. broja časopisa Elle, 9. veljače u kinu Europa bit će održana posebna francuska večer u sklopu koje će premijerno biti prikazan dokumentarni film 'Luda ljubav'

Film se prikazuje u sklopu filmskog programa Queer Zagreba, za premijeru je otvoren samo uz pozivnicu, a narednih će se dana moći pogledati u redovnim projekcijama - 10. veljače u 19 sati, a 11. u 21 sat.

Premijera će se odvijati uz domjenak na kojemu će se predstaviti novi YSL-ov parfem Belle D'Opium te će ujedno biti izložene YSL-ove male crne haljine iz butika Maria.

Na tragu filmova poput 'Lagerfeld povjerljivo', 'Valentino: posljednji car' i 'Vogue - rujansko izdanje', film 'Luda ljubav' hommage je Yvesu Saint Laurentu, carstvu dekadencije, umjetnosti i ljepote, prekrasan životopis jednog od najvećih modnih imena. Kao što je Saint Laurent jednom rekao: 'Moda blijedi, stil je vječan', tako nam i taj stilski savršen filmski uradak neće lako izblijedjeti iz pamćenja.


Dizajner, ljubavnik i kolekcionar

Yves Saint Laurent slavljen je kao jedan od najvećih modnih dizajnera dvadesetog stoljeća. Zajedno s Pierrom Bergéom, prvo ljubavnikom, a kasnije dugotrajnim poslovnim partnerom, srušio je granice koje su potresle svijet mode zauvijek promijenivši žensko odijevanje. Na tom su putu zajednički stvarali jedinstvenu umjetničku kolekciju koja bi se mogla usporediti s postavom bilo koje galerije.

Bergé i Saint Laurent susreli su se 1958, nakon što je Saint Laurent napustio kuću Dior uz velik medijski prasak. Sljedećih su četrdeset godina, do Saint Laurentove smrti 2008, skupljali kolekciju objets d’art, u kojoj se moglo naći i Picassovih slika, drevnih egipatskih statua, brončanih kineskih skulptura s motivom zodijaka iz 18. st., kao i poznata slika Henrija Matissea 'Kukavice na plavom i ružičastom tepihu'. Kolekcija je s vremenom počela predstavljati svojevrstan autoportret njih dvojice te od samih početaka u vrijeme Rive Gauchea do senzacionalne prêt-a-porter linije postala odraz njihove nesvakidašnje ljubavi i partnerstva.

Yves Saint Laurent Couture House ne samo da je promijenila modu, već je prva koja je koristila modele crnačkog, azijskog i ostalih porijekla u vrijeme kada je rasna raznolikost bila izvan granica ekskluzivne mode. Nakon Saint Laurentove smrti, Bergé odlučuje prodati kolekciju koju su gradili cijeloga života. Multimilijunska rasprodaja, poznata kao aukcija stoljeća, označila je kraj ere.

Redatelj filma 'Luda ljubav' Pierre Thoretton rođen je u Noyonu u Francuskoj. Kao umjetnik je izlagao u  galerijama i muzejima kao što su l’École Nationale des Beaux-Arts, Cergy-Pontoise, Galerie Michel Rein, Tours i Kunstmuseum Bonn u Njemačkoj, 'Inside/Out' u Galerie Pièce Unique u Parizu i 'Portrait de Famille' u La Box u Bourgesu. Objavio je knjige 'Cantata Blueia' i 'Libro d’ore' koje je napisao u suradnji s Pierom Paolom Calzolarijem, a 'Luda ljubav' njegov je prvi igrani film.

Luda ljubav / L'amour fou
9. veljače u 20 sati (premijera, ulaz samo uz pozivnicu)
10. veljače u 19 sati, 11. veljače u 21 sat - redovne projekcije
Kino Europa, Varšavska 3

r: Pierre Thoretton, Francuska, 2010.
scenaristi: Pierre Thoretton, Eve Guillou
uloge: Yves Saint Laurent, Pierre Bergé, Betty Catroux
trajanje: 100 min.