KORISNI SAVJETI

Kako izbjeći nepotrebno gomilanje neželjene robe u ormarima

27.01.2011 u 11:31

Bionic
Reading

U ormarima se kriju brojne krpice koje zaboravljene čekaju da ih se napokon počne nositi ili baci, no to je moguće i izbjeći. Kako?

U svojim ormarima zasigurno imate puno stvari koje više ne nosite, zaboravili ste na njih, prerasli ih ili ih jednostavno nikada i niste nosili. Osjećate se krivo zato jer vas te krpice podsjećaju da nepotrebno kupujete i gomilate robu. Najnovije istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da prosječna osoba u svom ormaru ima čak 22 komada robe koju nikada ne nosi, a glavni razlog tome je nepromišljena kupnja. Uz nekoliko jednostavnih pravila, vaš će ormar, ali još važnije - i novčanik, biti pošteđen nepotrebnih krpica.

Uvijek kupujte sami
U društvu je uvijek lakše potrošiti novac, a kupovanje u društvu prijatelja uvijek je zabavnije. Pazite s kim se upuštate u tu avanturu, jer će vam tek rijetki reći kako vam doista nešto pristaje.

Sastavite popis
Uvijek prije odlaska u kupovinu sastavite popis stvari koje želite kupiti i koje vam doista trebaju. Radije plaćajte gotovinom nego karticama da biste izbjegli impulzivnu kupnju.

Uvijek isprobajte
Svaki komad odjeće ili obuće koji namjeravate kupiti obavezno isprobajte. Dajte si vremena u garderobi i pažljivo promislite o onome što vidite u ogledalu. Po mogućnosti, haljine, hlače i suknje isprobajte uz cipele koje ćete nositi u kombinaciji s njima. Isto tako, isprobajte majice i bluze uz suknje i hlače uz koje ćete ih nositi jer visina struka te dužina majica i bluza jako varira.

Imate li isti komad kod kuće?

Nerijetko se zalijećemo i kupujemo komade koje već imamo kod kuće. Nimalo čudno, jer svi imamo svoj stil i u dućanima uvijek tražimo onu odjeću i obuću koja će se najbolje uklopiti u njega. Prije odlaska u kupovinu napravite malu inventuru u ormaru i podsjetite se na ono što  već imate.

Kupujte za sada

Nemojte kupovati odjeću koju ćete moći nositi tek kad smršavite. Kupujte za sadašnji trenutak. Nosit ćete ono što vam sada pristaje, a ako i izgubite koji neželjeni kilogram, ne znate kako će vaše tijelo tada izgledati, odnosno kako će vam taj komad odjeće tada pristajati.



Razmislite za koju priliku kupujete
Jako vam se sviđaju kratke smeđe hlačice. Prijateljica i prodavačica uvjeravaju vas da vam sjajno pristaju, čini se to i vama, ali pokušajte zamisliti sebe kako ih odijevate ujutro kada odlazite na posao. Ili pak ženstvena seksi haljina. Možda vam dobro pristaje, ali možete li se zamisliti da je zaista nosite izvan svog stana? Razmislite odgovara li taj komad ostatku vaše garderobe. Nema smisla kupiti nešto što ne možete kombinirati ni s jednom stvari iz svog ormara. Takva roba zahtijeva samo novi trošak.

Kupujte klasične komade

Za razliku od trendi komada odjeće koje ćete moći nositi bez srama tek jednu sezonu, klasične komade moći ćete bez previše razmišljanja nositi godinama. Nikada ne kupujte odjeću koju bi trebalo 'samo malo doraditi'. Time biste mogli uništiti kupljeni komad, a čak i da vam uspije 'uljepšati' ga, to samo znači dodatni trošak.

Prespavajte odluku

Najbolji test je vrijeme. Prespavajte odluku o kupnji bilo kojeg komada, bez obzira koliko vas je oduševio. Nešto što vam se još jučer činilo kao pun pogodak i stvar koju obavezno morate imati u ormaru, već danas može izgledati sasvim nepotrebno i nezanimljivo. Bolje je zamoliti prodavačicu da vam željeni komad stavi sa strane do sutra, pa ga nakon prespavane noći pokupite ili jednostavno nemojte otići u dućan. Nije loše ni provjeriti može li se kupljeni komad vratiti ili zamijeniti.

Počistite ormare

S vremena na vrijeme napravite inventuru u ormarima i provjerite što sve imate. Možda vas ponovo osvoji neki zaboravljeni komad. Ono što više nemate namjeru nositi poklonite prijateljici ili rođakinji ili pak odnesite u Caritas.