PRAVE ZVIJEZDE

Svjetski top modeli s hrvatskom adresom

19.01.2011 u 10:14

Bionic
Reading

One su mlade, lijepe i uspješne. Njihov život san je svake djevojke i seksualno zbunjenog muškarca. One su svjetski top modeli, porijeklom iz Hrvatske, na privremenom radu u inozemstvu

Već je dobro poznato da Hrvati često ne znaju prepoznati potencijal, tako da se nerijetko dogodi da talenti koji kod nas ne uspijevaju spojiti kraj s krajem u inozemstvu u potpunosti procvjetaju. Primjera ima na sve strane, a jedan od njih su i hrvatski modeli koji su često neprihvaćeni u domovini, dok su vani prave zvijezde.

Jedan od trenutno najtraženijih modela u svijetu definitivno je Kristina Šalinović, koju je prije nekoliko dana prestižna stranica posvećena isključivo modelima istručnjacima iz te industrije Models.com proglasila jednim od 10 najuspješnijih novih lica u protekloj godini. Kristina Šalinović na prošlom je Paris Fashion Weeku bila 'first face' na prestižnoj reviji Louisa Vuittona, nosila je reviju Wivienne Westwood, snimila razne kampanje. U Parizu je nosila još Gold label i Ungaro, na London Fashion Weeku Red label, Paul Smith i Richard Niccolson. Zahvaljujući njima izašla je i u američkom Vogueu jer su je izabrali da upravo ona bude model na kojem će za čitatelje tog časopisa napraviti preview za novu kolekciju.

Osim nje, nevjerojatno uspješna je bila i hrvatska manekenka s privremenim boravkom u New Yorku Helena Šopar, koja redom niže svjetske kampanje i editorijale u etabliranim modnim magazinima. Samo neki od poslova koje je mlada Pažanka nakupila u svoj CV su kampanje za Bobbi Brown, Clarins, Triumph, Lucky Brand Jeans, Louis Vuitton, Ralph Lauren, Anthropologie, Macy’s, ali i kampanje za Marie Claire, talijanski Vogue i mnoge druge.

Jedna od naših najuspješnijih manekenki u inozemstvu je Nevena Dujmović, za koju su na početku karijere svi govorili da je sa svoja 172 cm preniska i predebela, ali sada je jedan od najtraženijih modela, a svi fotografi se slažu kako je nevjerojatna njezina moć transformacije pred objektivom. Njezina svjetska kampanja za Guess je najrazvikanija, za nju su vjerojatno svi čuli, ali Nevena u svoj CV može dodati još mnoga druga poznata snimanja (Vouge, Cosmopolitan, Pupa i mnogi drugi).

Ne smijemo nikako izostaviti Kristinu Sajko koja je u prethodnom reality showu 'Heidi Klum Project Runway' proglašena za najbolju manekenku, a ostvarila je i ulogu u seriji 'Girl from another world'. Kristina je snimala i razne editorijale i kampanje, a jedna od zapaženijih je ona za Louis Vuitton.

Za nabrojane manekenke su svi već dobro čuli i u domovini, no neke vani iznimno uspješne djevojke u svojoj domovini široj javnosti potpuno su nepoznate. Jedna od njih je Helena Babić. Riječ je o manekenki koja se u protekloj godini može pohvaliti naslovnicom belgijskog Ellea, ali i editorijalima za talijanski Marie Claire, D-magazin, i-D , Madame Figaro, Graziju, Wallpaper i mnoge druge.

Jedna od možda najsperspektivnijih mladih manekenki je svakako Monika Hirzin, koja je u agenciju Midiken došla još sa šest godina. U inozemstvu je počela raditi već sa šesnaest, a nedavno je snimila svjetsku kampanju za Moschino, ali i za popularni francuski brend Comptoir des cotonniers.

Tu je još i Vesna Parčina koja uglavnom radi komercijalne poslove. Radila je dosta kataloga za brendove kao što su Otto katalog, Oriflame katalog, Marks and Spencer, Agent Provocateur, John Frieda, Triumph, a od većih poslova kampanju za pegle za kosu GHD i kampanju za proizvode za kosu Guhl. Sama manekenka ističe kako bi definitivno istaknula dva snimanja koja je odradila s Johnom Rankinom, jednim od trenutno najtraženijih fotografa u Britaniji.

Valja spomenuti i Midikenove mlade nade Klaru Malnar i Sanelu Seferagić. Klara Malnar nakon poziranja za nizozemsko-njemačku modnu marku C&A (Clemens & August) snimila je i video reklamu za online trgovinu navedenog brenda, dok je Sanela Seferagić sa samo 23 godine već na svjetskim pistama nosila neke od najvećih dizajnera kao što je Burberry Prorsum, ali i ostvarila uspješnu poslovnu suradnju s mnogim poznatim i utjecajnim ljudima u modnom biznisu. Poznato je lice mnogih kampanja, a jedna od njih je snimljena s Bruceom Weberom za A&F.

Naših djevojaka koje kruh zarađuju vani, a kod nas se za njih ne zna, ima zaista puno, ovo su samo neke od mnogih.