FASHION GURU

Tomo Horvatinčić najbolje je odjeven na domaćoj sceni

11.01.2011 u 07:17

Bionic
Reading

I ove je godine Fashion Guru sastavio svoju listu najbolje odjevenih Hrvatica i Hrvata. Najnovija lista donisi nekoliko značajnih promjena u odnosu na prethodne

Prošlo je već godinu dana od zadnje top liste najbolje odjevenih koju Fashion Guru već tradicionalno sastavlja. U prošloj godini bilo je puno preokreta. Na zadnjoj listi je prvo mjesto zauzela Sanja Duggan, a ove godine je nema jer je imala važnijih poslova od odijevanja i šepurenja po domjencima. Morala je srediti privatni život, ali uskoro će ona opet u pohode. Na ovogodišnjoj top listi ima puno iznenađenja, možda se nećete složiti s nekima, ali, iskreno, to je vaš problem.

20. ZRINKA CVITEŠIĆ
Ovu top listu otvorit će, ne biste vjerovali, Zrinka Cvitešić. Koliko god se inače loše odijeva i redovito hoda s kupusom na glavi, mora se priznati da je u nekoliko momenata kad je trebalo zasjala kao prava holivudska glumica. Jedino bi trebala naučiti kakav je dress code za koju prigodu i proširiti broj kreatora s kojima surađuje.

19. LJUPKA TANEVSKA, ANTONIJA BUTKOVIĆ, PETRA KUŠAN
Predzadnje mjesto na listi zaslužile su modne blogerice, prvenstveno Ljupka, Antonija i Petra. Cure su mrak! Obožavam ih! Poput medija za koji pišu, internet, one su potpuno opuštene i ono što Petra Nižetić, Ida Prester i Nina Violić već godinama neuspješno pokušavaju, njima sjajno polazi od ruke. Kombiniraju komade iz najjeftinijih trgovina u gradu s pokojim dizajnerskim komadom koji ugrabe na rasprodaji i znaju me oduševiti.

18. NATAŠA JANJIĆ
Prijašnjih godina je bila i u top deset, a možda joj ove godine moda nije bila prioritet, tako da je znala profulati s ponekim detaljem, ali većinu pogodi, sve u svemu. Volio bih da se vrati u te dane, jer je dobar materijal za nešto što bi uz manju investiciju mogla biti hrvatska Sienna Miller.

17. MISLAV ČAVAJDA
Vuna, mekano, fini materijali… Sve to pada nam na pamet kada pomislimo kako opisati stil riječkog glumca Mislava Čavajde. Njegovo odijevanje pratim već godinama i moram reći da je ove godine u potpunosti uspio izgledati nevjerojatno moderno, a opet ležerno!

16. ADA BERBER
Gospođa ADA BERBER, koja se sjajno oblači, zaslužila je 16. mjesto, a ujedno je najbolje čuvana tajna svih ljubiteljica mode. Naime, upućeni dobro znaju da gospođa već godinama kreira zanimljive avangardne komade koje trendseterice rado furaju na društvenim okupljanjima. Pa kad se idući put budete pitali ima li netko na sebi Ricka Owensa ili Yamamotoa, ubacite i ime gospođe Berber u igru.

15. DAVOR VUGRINEC
Broj 15 je za Davora Vugrinca. Osim na kolekciji umjetnina, na kojoj mu zavide mnogi hrvatski političari, a svi znamo da su si oni priuštili mnogo što, mogle bi mu i pozavidjeti i mnoge dame, i to na sadržaju njegovog ormara. Koliko su moje kamere pratile, gospon nogometaš ima zavidnu kolekciju dizajnerskih jakni, a uvijek im da neki svoj osobni pečat.

14. IGOR ŠTIMAC
Nije prvi put na ovoj listi. I uistinu se odijeva sjajno. Broj 14 je za Igora Štimca. Zanimljivo je da mačo frajer poput njega ne preza odjenuti roza košuljicu. Žao nam je samo da cirkuska predstava u HNS-u nije završila s njim na čelu, jer bismo ga češće viđali u medijima. Bio bi to gotovo misionarski angažman, jer ukoliko bi među modno osviještene uspio preobratiti barem jednog nogometnog navijača, misija bi bila uspješna.



13. BRUNA SANADER
Otkako joj je tata završio iza rešetaka, a ona se počela pojavljivati u medijima, mome oduševljenju nema kraja. Na sretnom broju 13 je Bruna Sanader. Ona i mama na putu u grad nakon pretresa vile u Kozarčevoj jedina su slika u kojoj mi čak ni uggsice ne smetaju.

12. GORAN IVANIŠEVIĆ

Nakon toliko godina u modnom miljeu Goran Ivanišević je postao pravi ekspert ne samo za nošenje torbe svoje drage, već i za razlikovanje raznih muških i ženskih modnih kuća. Kladim se da zna, bolje i od nekih stručnjaka, tko u prvom redu nosi kojeg dizajnera. Pentagon bi trebao patentirati modno-vojni dril Tanje Dragović zbog nevjerojatne učinkovitosti na tog Dalmoša.

11. HELENA ŠOPAR
Broj 11 je za našu najuspješniju manekenku, ne nije to Aleks Grdić, haha, to je Helena Šopar. Dobro znam, reći ćete - pa ona je na izvoru svih trendova. Pa što da vam kažem nego da jest i da si ne mogu pomoći. Jednostavno je super, bilo da je u haljini Philip Lim ili čipkanim čarapama i louboutinkama.

10. ANDREA ČERMAK
Eto nas i u top 10. Pitam se pitam, je li Andrei Čermak najbolja prijateljica Victoria Beckham? Jer je bez problema mogu zamisliti kako rađa sa štiklama YSL i Hermesovom birkinicom, mislim na pravu, a ne kao neki koji se kite lažnim perjem po špici.

9. NINA BADRIĆ
Nina Badrić, od milja Badrići, u odnosu na prošlu godinu pala je na deveto mjesto, ali kada pomisliš na nju, onda pomisliš na profinjen stil i eleganciju! Pohvalni nedostatak tako tipičnog i iritantnog hrvatskog snobizma, jer bez ikakvih problema kombinira mlade hrvatske dizajnere kao što je Ivan Alduk s provjerenim svjetskim modnim veličinama kao što je Stella McCartney. Jedino što bi trebala pripaziti pri odabiru Zigmanovih kreacija koje ipak nisu za nju.

8. MARA BRATOŠ
Na osmom mjestu je Mara Bratoš, modna fotografkinja koja nema potrebu lažirati svoj stil, već jednako dobro uživa u berlinskim second hand shopovima, ali i odabranim dizajnerskim buticima.

7. MAKSIM MRVICA
Maksim Mrvica oduvijek je vjeran crnoj boji. No zanemarimo to! Pomislite samo koliko muškaraca u Hrvatskoj, koji su straight, ima hrabrosti odjenuti nešto ovakvo! I što je najbolje, u tome izgledati apsolutno kul prizivajući u sjećanje stari Hollywood. Ipak, to mogu samo rijetki. Većina bi vas, mislim muškaraca, u ovakvom stajlingu izgledala kao obične tetke.

6. LJUPKA GOJIĆ
Njezin stil jedan je od najkopiranijih u Hrvatskoj. Ljupka Gojić uvezla je u Hrvatsku Balenciagine i torbe Marca Jacobsa, kao i kožne jakne Rick Owens, te prekinula dosadu koja je dotad vladala zagrebačkom špicom. Jer sjećate se vremena kad su jedine torbe koje ste mogli vidjeti na ženama koje drže do sebe bile one s logom LV ili CD. Ipak, ne mogu ne primijetiti da je Ljupka stalno odjevena u jednolične tonove!


5. MARIJA OBRVAN I TAJANA LISIČAR
Mjesto broj pet na top listi najbolje odjevenih dijele dvije osobe koje su zaslužne za to što je svjetska moda došla i u našu malu zemlju. MARIJA OBRVAN, vlasnica dubrovačkog concept storea, kompas je modnog stila vojske hrvatskih celebritija i jetsetera koji ponekad ne znaju ni izgovoriti ime brenda koji kupuju, ali kao da je to uopće važno. A zgodna TAJANA LISIČAR uvijek je zanimljivo odjevena, nerijetko u avangardne komade, i moram reći da je prava trendseterica. Vlasnica čuvenog zagrebačkog concept storea nerijetko je najbolji model za modne brendove koje zastupa u Hrvatskoj. A spomenimo samo da su to Lanvin, YSL i Louboutin.

4. ĐURĐA I EMIL TEDESCHI
Na broju četiri su Đurđa i Emil Tedeschi - majka i sin apsolutni su dokaz da jabuka ne pada daleko od stabla. Stil Đurđe Tedeschi najbolje je čuvana hrvatska tajna, a najpoznatija je po nošenju japanske avangarde.

3. GRGO ZEČIĆ
Ozloglašeni strah i trepet domaćih dizajnera, Grgo Zečić, ima jedan od najskupljih muških ormara, ali je u njemu najmanje hrvatskih kreatora. Zečić, sa svojim elitnim adresama u Londonu i Parizu, ne odustaje od heroinskog rock chica.

2. ANITA DUJIĆ
Idealna girl next door je na broju dva. Uvijek je nasmiješena i jednako seksi u trenirci i u koktel haljini. Moram joj uputiti specijalnu pohvalu za modni opstanak, jer joj za vratom diše dečkova sestra, Jelena Popović Volarić, poznatija kao miss Februar.

1. TOMO HORVATINČIĆ
Na prvo mjesto je zasjeo kontroverzni poduzetnik Tomo Horvatinčić. Sada će me zelenaši gađati paradajzima, ali ovo nema veze s njegovim poslovnim angažmanima. Gospodin Horvatinčić je zaslužio prvo mjesto. Naravno, svi znamo da ima love i da ne nosi jeftinu odjeću. Ali stil se, ne zaboravite, pod broj jedan, ne može kupiti, a pod broj dva, neke od ovih komada treba znati nositi. Još jedna stvar koja me oduševljava kod gospodina je to što ima manire. Pomislite samo na Zdravka Mamića. Pa i on se skupo odijeva, ali sve na njemu izgleda pogrešno kad je jednostavno prostak.