BLAGDANSKE IDEJE

Otkrijte mlade hrvatske dizajnere na sniženjima

28.12.2010 u 15:43

Bionic
Reading

U potrazi za blagdanskim poklonima obišli smo nekoliko zagrebačkih trendy dućana u kojima smo zatekli povoljna sniženja mladih i nekonvencionalnih hrvatskih dizajnera

Prostor u Mesničkoj ulici, jedan od zasigurno najoriginalnijih dućana u kojima se kontinuirano promoviraju začudni radovi perspektivnih dizajnerskih imena, najavio je sezonsko sniženje od čak 50 posto na sve artikle tijekom siječnja.

'Prostor je mjesto okupljanja zaljubljenika u umjetnost. Želja mu je potaknuti inovativnost i svijest o trenutačnoj lokalnoj kulturi življenja. Cilj nam je promicati nezavisne autore i umjetnike koji su svim srcem odani svojem stvaralaštvu i umijeću. Kroz naš prodajno-izložbeni prostor, ekskluzivnu ponudu odjeće i dodataka nezavisnih dizajnera i manufaktura, knjiga, nosača zvuka i zdrav odabir dizajniranih proizvoda različitih autora, smješteni u središtu Zagreba, obraćamo se raznolikoj publici', stoji u njihovom manifestu.

Ovom prilikom predstavljamo vam nove kreacije Andreje Bistričić, Dajane Vuksan, Jasmine Bolanče (Kitsch Nitsch), Ane Marin (REC), originalni nakit Ive Stojković te brojne modne dodatke - torbe, broševe i nakit dizajnerskog dvojca Danijele i Tamare Štambuk

Blagdansko sniženje od 20 posto stiglo je i u modni studio Etna Maar u Lovačkom rogu, a traje do veljače. Simpatična i energična dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik pokazala nam je mekanu, sivu i elegantnu nadopunu zimskoj kolekciji, pletene kapute i haljine.

'Inspirirala me merino vuna', objasnila je dizajnerica te pokazala i neodoljive torbe Kristine Fazinić, izložene u njezinom dućanu. Inače, nije naodmet spomenuti simbolizam imena Etna Maar:

'To je ime koje pršti energijom Etne, čudesnoga vulkana na Siciliji, i Dore Maar, samouvjerene i ekscentrične fotografkinje iz doba nadrealizma. Ta energija utkana je u svaki predmet. Ideja za svaku novu kolekciju prenosi prve čestice pozitivne energije, a nove se akumuliraju svakim sljedećim potezom olovke, škara i igle. Naime, odjeća Etna Maar potiče onoga tko je nosi da pokaže svu ljepotu vlastite magme.'

U Tkalčićevoj ulici, u Kući hrvatskog modnog dizajna Tea, zatekli smo voditelja Josipa Tešiju koji je najavio siječanjska sniženja čak do 50 posto.

'Naša kuća inače promovira perspektivne mlade hrvatske dizajnere. Cilj nam je kontinuirano pratiti njihov rad te poticati samozatajne kreatore na cirkulaciju i prodaju. Inače, svi naši dizajneri članovi su HDLU-a i ULUPUH-a te su poznati po tome što rade drugačiju, art odjeću', kaže Tešija, dodajući da su dosad stekli stalnu klijentelu s kojom suradnja i dogovori oko pomaknutih kreacija teku na obostrano zadovoljstvo.

Ovisno o kreatorskim komadima, izdvojili smo kapute, haljine i nakit snižene od 20 do 50 posto. U ovosezonskom izboru našli su se Nada Došen Milena Rogulj Tomislav Jerčić, Ana Kujundžić, Višnja Tudor te nakit Igora Galaša Ivana Midžića i Smiljke Franić

Do 20. siječnja u novootvorenom zagrebačkom dućanu KRIE design u Vlaškoj 82 također traje popust od 20 do 50 posto. Dizajnerice Ana Gudelj Marić i Kristina Burja pokazale su nam novu kolekciju unikatnih i pristupačnih modnih kombinacija. Tako u ružičastom dijelu showrooma vladaju Anine otkačene kreacije Anin, koje će oduševiti sve ljubiteljice zaigranih i vedrih suknji s neizostavnim elementom iznenađenja po kojima je poznat Anin dizajn. Novu kolekciju krase crteži za koje su zaslužne devetogodišnjakinje Marta i Nina

'Prije sam radila u vrtiću i trebala sam nešto kreativno, a da nije klasičan print. Sašila sam suknju jednoj klinki koja me zauzvrat nacrtala kako šijem! To me oduševilo pa sam iskoristila njezine crteže za suknje', otkrila je 'tajnu nacrtane curice' dizajnerica Ana Gudelj Marić.

U drugom dijelu showrooma prevladava tirkizno-crna atmosfera u kojoj Kristina predstavlja svoju kolekciju Krié, po kojoj je prostor i dobio ime, a čine je glamurozne i ženstvene haljine te leisure kolekcija trenirki.