MODA KROZ GODINU

Trendovi koji su obilježili 2010.

26.12.2010 u 07:43

Bionic
Reading

Gumene čizme, gojzerice na petu, startasice, prugice i životinjski print, tajice i hlače mrkva kroja samo su neki od trendova koji su obilježili godinu koja je polako za nama

Šarenilo inspirirano osamdesetima ove nas je godine polako počelo popuštati, ali i dalje je bilo sveprisutno u uličnoj modi, osobito onoj namijenjenoj tinejdžericama. Mini suknjice, kratke hlače, šarene tenisice, tajice i ultra jarke boje bili su glavni hit ovog ljeta, a vladavina tajica i hlača mrkva kroja, koja je započela još prošle sezone, nastavlja se i dalje.

Životinjski print, prugice i karirano
bili su 'it' dezeni kako za proljetne bluzice, tako i za ljetne majice i zimske kapute. Leopard uzorak ove godine nosile su Mia Begović i Alka Vuica, ali i otkačene tinejdžerice koje slijede trendove. Barem neki detalj morao je biti 'životinjski', po mogućnosti neke upadljive boje. Marame i vestice nose pjegice divljih mački.

Ljeto smo ispratili u haljinama tunikama koje su nastavile svoju prevlast i u jesenskim danima, kada ih se najradije kombinira s tajicama. Baš kao i na proljeće, i jesen je prigrlila duge ženske košulje muškog kroja koje osobito dobro izgledaju stegnute remenom. Topli dani bili su nam nezamislivi bez megapopularnih šarenih startasica, baš kao i bez naočala debelih okvira koje su i najzadrtije neintelektualce u trenutku pretvorile u načitane geekove.

Šarene startasice u hladnijim i kišnim danima zamijenile su izuzetno praktične gumene čizme kojih su dućani bili prepuni. Što šarenije i što luđe za tmurne dane.

Glavni novitet ove zime svakako je povratak kaputa boje devine dlake, po mogućnosti što klasičnijeg kroja. Zimsku sezonu obilježilo je i krzno, uglavnom u varijanti od umjetnih materijala. Osobito traženi među trendsetericama bili su krzneni prsluci u svim dužinama krzna, ali i dužinama modela, a ništa manje zanimljive nisu bile ni bundice, od eko krzna, naravno. Krznene šubare najomiljenije su pokrivalo za glavu.

Napokon smo se uspjeli riješiti ugsica čijoj je apsolutnoj dominaciji došao kraj. Ova zima bit će upamćena upravo po invaziji gojzerica na gradskim ulicama. Najpopularniji među njima je najklasičniji model smeđe-žutih gojzi marke Timberland koji jednostavno morate nabaviti ako već niste. Vrlo tražene su i gojzerice u ženstvenijoj varijanti. Gojze na petu s krznom koje grije zglobove odlično idu na kratke hlače i suknjice, naravno, u kombinaciji s debelim pletenim dokoljenkama. Ništa manje tražene nisu bile ni čizme koje dosežu visoko iznad koljena, baš kao i gležnjače na petu bez prstiju.

Popularna serija 'Momci s Madisona' u modu je vratila ultraženstvenu siluetu i eleganciju inspiriranu pedesetim godinama prošlog stoljeća. Naglašeni struk, ženske obline i midi dužina suknji i haljina ponovno su postali must-have zahvaljujući Christini Hendricks i January Jones.

Neki od trendova koje smo nosili u 2010. godini tu će (srećom) i ostati, dok će se neki, kao to uostalom ide kad je pitanju moda, ponovo biti s nama i u idućoj godini.