LJUBAV KOJA SE NE TAJI

Koliko traje ženska opsjednutost visokim petama?

18.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Tijekom života žene visoke pete nose neprekidno čak 51 godinu. Visina pete reflektira stanje i dob žene koja je nosi, pa tako drastično varira od tinejdžerskih godina do majčinstva

Opsjednutost visokom petom počinje u dobi od 12 godina i nastavlja se kroz svako iduće životno razdoblje kroz koje žena prolazi, sve do 63. godine, pokazalo je istraživanje koje je provela ugledna britanska robna kuća Debenhams. Ljubav prema štiklama traje kod žena neprestano čak 51 godinu, a jenjava tek dolaskom u poznije godine i suočavanjem s raznim bolestima.

'Odluka o odricanju od nošenja visokih peta na žene ima isti psihološki učinak kao i odlazak u mirovinu', rekao je glasnogovornik Debenhamsa Ed Watson. 'Za njih je to javan i očigledan znak da stare, stoga većina žena želi odgoditi taj 'grozni' dan što je moguće duže. Ipak, u nekom trenutku moraju se suočiti s činjenicom da, iako se možda još uvijek osjećaju mlado, zapravo više nisu stabilne na nogama kao prije. To je neugodna spoznaja koja može uzrokovati mnoge traume', dodaje.

Visina pete raste u ranim tinejdžerskim godinama, povećava se rapidno od 2,5 centimetara sve do 13,5 centimetara u dobi od 23 godine. Tijekom dvadesetih i ranih tridesetih godina visoke pete su ženama neizostavna obuća, dok se u drugoj polovici tridesetih i njihova zastupljenost u garderobi polako smanjuje, najvjerojatnije zbog majčinstva. Ipak, žene rado nose pete i u tom razdoblju, kao i tijekom četrdesetih, kada grade i učvršćuju svoju karijeru.

Prvi veliki pad u visini pete događa se negdje u kasnim četrdesetima i ranim pedesetima, kada se prosječna visina pete spušta na 4,5 centimetara. Konačni pad na 2,5 centimetara javlja se oko 63. godine naviše, piše Daily Mail.