METEO-KREME

Njega kože u skladu s klimatskim promjenama

02.11.2010 u 10:29

Bionic
Reading

Drastične promjene vremena ne utječu samo na raspoloženje nego i na stanje kože. Kako joj pomoći da ih što lakše preživi?

Kad nas zaboli glava zbog nagle promjene u tlaku zraka, pokušamo je umiriti ispijanjem veće količine vode. Ako postane neizdrživa, popijemo tabletu. Zabavljeni liječenjem akutne boli nerijetko previdimo da i koža prolazi kroz traumatična stanja. Djelujemo tek kad situacija postane doslovno gorući problem, koji se manifestira kao izrazito iritabilna, perutava, crvenilu i svrbežu sklona koža.

Nagle promjene mikroklime, kao što su ulasci i izlasci iz klimatiziranih prostorija sa suhim zrakom na vlažan i hladan zrak nerijetko zagađen urbanim onečišćenjima, prevelik su šok za kožu koja se u samo nekoliko trenutaka treba prilagoditi drastičnim razlikama u vlažnosti i temperaturi zraka.

Rezultat: suha koža koja počinje zatezati, ten posut sitnim nepravilnostima i crvenilom koje pokazuje sklonost širenju, sve veći broj sitnih bora vidljivih golim okom sa sve veće udaljenosti.

Rješenje: osim navedenog preventivnog ispijanja vode, 'impregniranje' kože lica i tijela hidratantnim i hranjivih kremama koje će je zaštititi od hirovitih izvanjskih čimbenika. Ako problem s crvenilom sklonoj koži eskalira do alarmantnog stupnja 'crvene opasnosti', prije dolaska još hladnijih dana posjetite dermatologa radi primjerene terapije.

Vlasnicima zrele i posebno osjetljive kože lica savjetuje se nanošenje dragocjenih seruma prije aplikacije uobičajene kreme. Po svojoj užoj specijalnosti, serumi sadrže veće koncentracije hidratantnih ili hranjivih aktivnih sastojaka od krema, a u krajnjoj konzekvenci imaju neporeciv anti-age učinak.

Površinski poremećaji na koži tijela najčešće se manifestiraju kao neugledna, često i neugodna perutanja koja duljim ignoriranjem mogu postati izvor izluđujućeg peckanja i svrbeža. U tu su svrhu brojni kozmetički brendovi razvili su umirujuće linije za njegu tijela s losionima iznimno raskošnih tekstura. Odumrle stanice s površine kože najlakše otklanja višestruko koristan nježni piling tijela, koji bi trebalo prakticirati barem jednom tjedno.