MIRISNI IDENTITET

Što je žena bez parfema?

28.09.2010 u 12:23

Bionic
Reading

'Žena bez parfema nema budućnosti !' Izjavu slavne Coco možete shvatiti doslovno ili u prenesenom značenju, ali ne možete je ignorirati

'Nije mi jasno kako žena može izaći iz kuće a da se bar malo ne sredi – ako ni zbog čega drugog, onda iz pristojnosti. Nikad se ne zna, možda će taj dan imati sastanak sa sudbinom. A za takav sastanak želiš biti u svom najljepšem izdanju', izjavila je kontroverzna Chanel. Baš kao što nije vidjela sjajnu budućnost za one koje se nikad ne parfimiraju, nije ju vidjela ni za loše namirisane žene. Smatrala je arogantnim tvrditi da je osobni miris dovoljan jer je parfem luksuz bez kojeg nema elegancije.

Prisjetite li se osjećaja koji su vas obuzeli kada ste dobili svoj prvi parfem, složit ćete se sa strogom kritičarkom stila Gabrielle da parfemi zaista imaju neporecivu transformativnu moć. Naravno, ako su pravilno odabrani i ako korespondiraju s vašom osobnošću.

O važnosti prvog parfema imali su štošta reći i psiholozi. Sve u vezi s našim prvim parfemom, od oblika i izgleda bočice, preko načina na koji nam je prianjala u ruku do mirisnih nota kojima nas je ovijala… sve je to ostavilo neizbrisiv trag u sjećanju jer je obilježilo odlučujuće razdoblje našeg života: trenutak prelaska iz djetinjstva u adolescenciju. Nevješte geste kojima smo se pokušavali namirisati psiholozi tumače kao svojevrsnu inicijaciju djevojčica u svijet (gotovo) odraslih žena. To je jedan od najljepših načina na koji mlade žene počinju kreirati svijest o sebi i svome identitetu. Iako bi se nekome moglo učiniti da nema ničeg uzaludnijeg od rituala parfimiranja, činjenica je da je to jedan od fundamentalnih načina otkrivanja dotad nepoznatog svijeta senzualnosti i zavodljivosti.

Želite li ostaviti neizbrisiv trag na svoju kćer, nećakinju ili prijateljicu, darujte joj njen prvi parfem. Prilikom odabira budite vrlo pažljivi i promišljeni! To je miris koji će pamtiti čitav život.