POVRATAK OSAMDESETIH

Ponovo se nosi šminka fluorescentnih boja

17.08.2010 u 10:06

Bionic
Reading

Beauty povratak u osamdesete vratio je na scenu odvažne make-up kombinacije, šminku iskričavih nijansi i 'umiveni' kič kojem je teško odoljeti

Teška ekonomska vremena zahtijevaju podjednako odlučne mjere. Iako uvijek zaigran, ni beauty svijet nije mogao ignorirati pojavu mrske recesiju pa ju je okrenuo u svoju korist i zaigrao na najjaču kartu u stogodišnjoj povijesti modernog make-upa – povratkom u neobuzdane 80-e. Veliki ekonomski bum tada je urodio oduševljenim konzumerizmom, omogućio pojavu razmetljivih yuppieja i otvorio vrata ženama 'većim od života', poput Madonne, Lady Di i Annie Lenox. Zato nimalo ne čudi nostalgična retromanija kojoj se rado vraćamo u ova krizna vremena.

Gledane kroz 'beauty naočale', 80-e su slavile materijalizam svim raspoloživim sredstvima. Boje su bile pojačane do fluorescentnog sjaja, paletom su dominirale iskričavo zelene i baby ružičaste, električno plave i limunski žute nijanse. Make-up očiju nije se zadovoljavao ničim manjim od bar tri nijanse potpuno disparatnih boja, obrazi su bili narumenjeni izvan svih granica današnjeg poimanja 'finog sjenčanja', dok su usnama dominirali fluo ruževi koje je bilo gotovo nemoguće obrisati. Natapirane frizure obilovale su raznobojnim pramenovima ili potpuno izbijeljenom kosom koja je trebala pojačati opći koloristički dojam čitavog stylinga i make-upa.

Veliki vizažisti i njihove kozmetičke kuće ove su sezone pristupili kritički tome dobu pa su svojim make-upom reinterpretirali lude 80-e iskoristivši samo najupečatljivije detalje. U ljetnim paletama većine kozmetičkih brendova naći ćete fluorescentne boje, ali način na koji ćete ih uklopiti u svoj make-up look uvelike će se razlikovati od onog Cindy Lauper ili Boya Georgea prije 30 godina. Ako se odlučite za raznobojna sjenila u make-upu očiju, teško da ćete istodobno imati 'do boli' narumenjene obraze i fluorescentan ruž i nokte u tri različite nijanse. Ipak smo mi generacija koja je odrasla na decentnom make-upu 90-ih. Ako se odvažite za autentičan look 80-ih, samo hrabro naprijed! Pokažite da znate 'nositi trend'.