PREGAZILO IH VRIJEME

Starije glumice zbog mlađih moraju na operacije

01.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Nemilosrdna borba na tržištu i kult mladosti i ljepote koji dominira već neko vrijeme glumicama starije generacije pričinjava veliki problem. Zbog mlađih kolegica prisiljene su čak ići i na estetske operacije

Kako bi ukazale na taj problem, tri britanske glumice, Juliet Stevenson, Lesley Manville i Gemma Jones, udružile su snage i javno progovorile o seksizmu i ignoriranju starijih u zabavnoj industriji. Starije glumice osjećaju jak pritisak da moraju ostati mlade, stoga mnoge od njih odlaze na plastične operacije u nadi da će na taj način dobiti posao. Tri glumice optužile su vodeća imena u industriji zabave zbog ignoriranja starijih glumica upozorivši da je većina uloga napisana za žene mlađe od 30 godina.

'Imala sam veliku sreću kao starija glumica, no ja sam iznimka. Imamo energiju, volju i iskustvo, no posla jednostavno nema', upozorila je Gemma Jones (67), zvijezda filma 'Dnevnik Bridget Jones', i napomenula da je nedostatak uloga mnoge glumice nagnao na pomoć estetske kirurgije. Jane Seymour, Demi Moore, Melanie Griffith i Jane Fonda samo su neke od glumica koje su se podvrgnule tretmanima botoksa, filerima i operacijama.

Većina uloga napisana je za mlađe žene, dok starijim glumicama ostaje samo da glume bake. Kim Catrall i Helen Mirren tek su rijetke iznimke. Za takvu situaciju glumice su prozvale stanje u industriji u kojoj na čelnim mjestima sjede muškarci. 'Svi čelni ljudi koji donose odluke su muškog roda, a oni jure za mlađim suknjama', smatra Lesley Manville (54): 'Šokira me kada vidim u kojoj je mjeri u televizijskom programu zastupljena opsjednutost mladenačkom ljepotom.'

Od dvije tisuće glumica ispitanih u sklopu ankete koju je provela Međunarodna udruga glumaca, čak 70 posto žena reklo je da smatra da ih je njihova dob nedostatak, a tek 15 posto muškaraca osjeća isto.