ZA LJEPOTU SE NE ŠTEDI

Žene na šminku potroše 70.000 tisuća kuna

10.03.2010 u 10:57

Bionic
Reading

Za mnoge žene sasvim je nezamislivo izaći iz kuće bez imalo šminke na licu, čak ni najbližima ne žele se pokazati nenašminkane, a za šminku potroše više od 70.000 kuna

Od svoje 16. godine žene kupuju maskaru, puder i ruž najmanje pet puta godišnje, za što potroše u prosjeku 200 kuna, što znači da tijekom 12 mjeseci potroše oko tisuću kuna, odnosno sedamdesetak tisuća do svoje 65. godine. Prosječna žena potroši skoro 20 minuta dnevno za uljepšavanje, odnosno ukupno 330 dana u životu, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji na uzorku od tri tisuće žena.

Čak 70 posto žena nikada ne izlazi iz kuće bez barem malo šminke, a petina muškarca nikada nije  vidjela svoje partnerice bez šminke, i kad idu u krevet.

Osim toga, 68 posto žena izjavilo je da se našminkane osjećaju samopouzdanije te da rijetko dopuštaju da ih ljudi vide bez šminke. Pola ih stalno nosi šminku, a 41 posto reklo je da bi se osjećalo grozno da ih kolege vide nenašminkane. Petina ih priznaje da se bez šminke ne bi pojavile pred najboljim prijateljicama, a 16 posto ni pred vlastitim roditeljima.

Istraživanje koje je proveo britanski Superdrug pokazalo je da četvrtina žena misli da bi njihovi prijatelji, obitelj i kolege 'bili iznenađeni time koliko ružno izgledaju bez šminke'. Trećina žena ne bi ni razmatrala ideju da izađe iz kuće bez 'pune spreme', uključujući balzam za usne, olovku za oči, dezodorans i četku za kosu.