PAZITE ŠTO KUPUJETE

Lažni parfemi sadrže bakterije, antifriz i urin

29.01.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Zbog nedostatka novca mnogi često posežu za lažnim parfemima poznatih brendova. Oni su doduše znatno jeftiniji, no ujedno su i puno opasniji, upozoravaju stručnjaci

Američka TV kuća ABC objavila je upozorenje stručnjaka o štetnosti lažnih parfema koji se mogu jeftino nabaviti na ulici ili putem interneta.

Lažni parfemi s falsificiranom oznakom poznatih brendova mnogo su jeftiniji, ali od njih možete imati više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da se u bočicama lažnjaka mogu naći razne gadosti, poput urina, bakterija i antifriza, a sve to upija naša koža kada ga nanesemo.

'Stavljate to na svoje lice, na vrat, na zglobove, a to su osjetljivi dijelovi tijela. Aktivni sastojci iz lažnih parfema mogu vam ozbiljno ugroziti život', upozorila je Valerie Salembier, potpredsjednica modnog magazina Harper's Bazaar koji se ovom temom bavi u svom siječanjskom izdanju.

Britanske i irske vlasti utvrdile su da se u nekim od lažnih parfema nalazi urin, upravo zbog svoje odgovarajuće pH vrijednosti i boje. Dermatologinja Jeannette Graf za ABC News je izjavila da pravi parfemi ne izazivaju reakciju, ali da oni lažni mogu uzrokovati ozbiljan dermatitis i opekotine. Dosad se često susretala s takvim slučajevima. 'Oni (ispitanici) će u pravilu reći da su se osjećali drugačije kada bi nanijeli lažni parfem. Osjetili bi peckanje i neugodu, vidjeli crvenilo na koži, a ni miris nije bio odgovarajući', rekla je Graf.