PUĆITE USNE

Žene s punim usnama izgledaju mlađe

11.01.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Pune usne kakve krase Angelinu Jolie ili Scarlett Johansson ne samo da izgledaju poželjnije, nego i skidaju godine

Čak i kad žena ima bore, podočnjake, ovješene obraze i sijedu kosu, pune sočne usne učinit će lice mlađim, tvrde znanstvenici. 'Uočili smo da ljudi koje smo ocijenili mlađima nego što zapravo jesu u pravilu imaju punije usne. To je značajka koja je snažno genetski određena i relativno ju je lako mjeriti', rekao je za The Sunday Times David Gunn, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u međunarodnoj studiji koja je provedena na sedam instituta.

Rezultati istraživanja potvrđuju općeprihvaćeni ideal ljepote koji preferira ljepotice poput glumica Marilyn Monroe, Scarlett Johansson i Angeline Jolie, na čijim licima dominiraju putene usne.

I kod muškaraca i kod žena usne svoj maksimum punoće postižu u ranom zrelom dobu, a zatim se počinju tanjiti u 30-ima i 40-ima.

U sklopu studije stručnjaci su analizirali lica 102 para blizanki bijelih Nizozemki starih od 59 do 81 godinu te 162 bijele Britanke u dobi od 45 do 75.

Utvrđeno je da su bore, oštećenja od sunca i staračke pjege u jednakoj mjeri pod utjecajem genetskih i vanjskih faktora, no ćelavljenje, sijeda kosa i debljina usana definirani su samo genima.

Ružičasti dio najtanjih izmjerenih usana bio je svega tri milimetra od vrha gornje usnice do dna donje, dok su najdeblje usne izmjerene među osobama starijim od 60 godina - 2,2 centimetra.