NOVA GODINA, NOVI POČETAK

Beauty grijesi kojih se valja riješiti u 2010.

08.01.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Postoje loše navike koje ubijaju ljepotu, a zapravo je potrebno tako malo truda da ih se riješimo. Počnimo od redovite uporabe kreme za sunčanje, ranijeg odlaska u krevet, malo zdrave hrane i nekog oblika tjelesne aktivnosti

1. Izbjegavanje kreme za sunčanje
Najbolji način da kožu što duže sačuvate od bora, obješenosti i fleka je uporaba kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, i to na dnevnoj bazi, a osobito ljeti, čak i kad idete na posao. Obnovite sloj prije nego što krenete s posla kući bez obzira na to što ćete putovati autom. Kad ste cijeli dan na otvorenom, nanesite novi sloj svaka dva sata.

Previše alkohola ubija ljepotu
2. Pušenje
Ovo je ubojica ljepote i zdravlja o kojem pjevaju i vrapci na grani, no nikad nije naodmet ponoviti negativne učinke ove loše navike. Pomislite samo na sve dublje bore i sve žućkastiji ten. Svaka pušačka dekada vašem izgledu dodaje dvije i pol godine, pokazala je studija koju je objavio američki Plastic and Reconstructive Surgery.

3. Previše alkohola

Ne, ne morate se odreći svake zabave, u redu je tu i tamo popiti čašicu nečega. Ali pijenje više od jednog koktela dnevno vodi u probleme s kožom. Alkohol potiče upalne procese u tijelu koji s vremenom vode u gubljenje elastičnosti kože.

4. Odabir pogrešnog proizvoda za njegu
Jedna od najčešćih pogrešaka koje činimo je odabir kreme koja ne odgovara našem tipu kože. Najbolje je potražiti stručan savjet i odrediti imate li suhu, masnu, mješovitu ili iznimno osjetljivu kožu i prema tome odrediti koji su preparati za njegu prikladni za vas. Lijeganje u krevet bez skidanja šminke također je vrlo loše za kožu.

5. Zanemarivanje vrata i dekoltea
Njega kože ne smije završavati s vašom bradom. I vrat i dekolte su gotovo uvijek izloženi, a opet rijetko mislimo o njihovoj hidrataciji i zaštiti od sunca. Koža na tim mjestima je delikatna i jednako ranjiva. Idući put kad nanosite serum, kremu za lice ili za sunčanje ili pak radite piling lica, proširite tretman na vrat i dekolte.

6. Nebriga o madežima
Posljednjih godina je, u odnosu na osamdesete, melanom među ženama u dobi između 15 i 39 godina porastao za 50 posto. Lekcija? Svatko bi trebao jednom godišnje posjetiti dermatologa i pregledati madeže, a samopregled obaviti jednom mjesečno. Ne zaboravite pritom tjeme, stopala, promjene na noktima.

7. Korištenje starih make-up četkica
Neodržavanje higijene četkica, spužvica i svih ostalih pomagala kojima svakodnevno diramo lice može začepiti pore i čak uzrokovati bakterijske infekcije. Najmanje svaka tri tjedna operite četke nježnim šamponom, dobro ih isperite te ostavite da se suše preko noći.

8. Prečesti pilinzi
Dok dubinsko čišćenje pora može goditi, agresivno čišćenje ili previše pilinga može poremetiti prirodno lučenje masnoća i također pospješiti napad bakterija.

Recite zbogom brzoj hrani
9. Prekasno lijeganje
Nedostatak sna uzrokuje stres, što može pogoršati stanje kože – uzrokovati akne, ekceme, psorijazu. Spavanje je vrijeme kad se vaše tijelo oporavlja od svake štete učinjene tijekom dana, a poremećaj tog procesa usporava obnovu stanica. To, ukratko, može usporiti dotok kisika do kože, zbog čega će vam koža biti blijeda.

10. Brza hrana
Pravilna prehrana dokazano utječe na dobar ten. Zbog brze hrane bit ćete puni prištića, depresivni, dobivat ćete prazne kalorije koje debljaju bez benefita za organizam. Samo šest tjedana nakon što ste brzoj hrani rekli zbogom, ten će vam se oporaviti.

Umjesto za čipsom, posegnite za grickalicama kao što su maslac od kikirikija, orasi, bademi i avokado. To su zdrave masnoće koje hrane vašu kosu, kožu, nokte i bazični metabolizam.

11. Izbjegavanje vježbanja
Osim što će vam podići raspoloženje, vježbanje povećava protok krvi, a kad vam se stanice napune krvlju, izgledate onako zdravo rumeno. Vježbanje ima trenutačne, ali i dugoročne učinke na organizam, ne samo na lijepo oblikovano tijelo, kožu bez akni i prištića, već ste zadovoljniji životom u cjelini.