OPASNA LJEPOTA

Žene na kožu dnevno nanose 515 kemikalija

20.11.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Svakoga dana prosječna žena na svoju kožu nanese nekoliko različitih kozmetičkih proizvoda, a tek su rijetke one koje znaju da to znači čak 515 različitih kemikalija od koji su neke vrlo štetne za zdravlje

Većina žena nije svjesna količine i vrste kemikalija koje putem kozmetičkih preparata svakodnevno nanose na kožu, a od kojih su neke dokazano povezane s različitim oboljenjima, od alergija i kožnih oboljenja, pa čak do raka.

Prosječna žena na dnevnoj bazi koristi nekoliko različitih krema istovremeno, posebno za tijelo i posebno za lice, raznu šminku, dezodoranse i parfem. Takav dnevni beauty režim podrazumijeva čak 13 tretmana, od kojih neki sadrže više od 20 različitih sastojaka. Najgori su parfemi s oko 250 različitih sastojaka, koliko primjerice sadrži najpoznatiji parfem na svijetu, Chanel no. 5, no ta se brojka ponekad penje čak i do 400. Jedna od najprodavanijih vrsta Maybellineovog pudera sadrži njih 24, ruž u prosjeku sadrži 33 kemikalije, losion za tijelo 32, maskara 29, a hidratantna krema za ruke čak 11.

Istraživanje koje je provela kozmetička tvrtka Bionsen, pokazalo je da više od trećina žena ne zna ništa o temeljnim sastojcima kozmetike koju svakodnevno koristi, a svega devet posto zna nabrojati većinu sastojaka. Nepoželjne kemikalije nalazimo u šamponima, kupkama, pjenama za tuširanje, u zubnim pastama, a za zdravlje su osobito štetni natrij ili sodium lauril sulfat, propilen glikol i razni ftalati iz lakova za nokte, lakova za kosu ili parfema. S njima se povezuje rak dojke, neplodnost kod žena i deformacije fetusa.

'Tretmani ljepote drastično su se promijenili zadnjih godina. Od nekadašnjeg jednostavnog održavanja čistoće i njege po sistemu 'voda i sapun' prerasli su u rituale koji ne propuštaju ni jedan element – od svakidašnjeg nanošenja podloge za ten do redovite manikure, stavljanja lažnih trepavica i pričvršćivanja ekstenzija', objasnila je Charlotte Smith iz Bionsena. 'Novi 'čudesni' beauty tretmani sadrže sve više kemikalija kako bi se mogli postići što bolji rezultati, a to znači da su žene sve više u opasnosti.'