OPASNO PO ŽIVOT

Šminka kriva za pola milijuna prometnih nesreća

02.10.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Žene često uspješno rade više stvari odjednom, no ta je njihova vještina ipak nije dovoljna kad je u pitanju šminkanje u vožnji

S jednim okom na ogledalu, a drugim na promet, s maskarom i ružem za usne u jednoj ruci, a drugom na volanu, žene se teško mogu koncentrirati na vožnju. Upravo takvi pothvati uzrokovali su čak pola milijuna manjih ili većih prometnih nesreća u Velikoj Britaniji u svega godinu dana.

Unatoč opasnosti u koju se takvim potezima dovode, čak petina ženskih vozača priznaje da vrijeme provedeno u vožnji koristi za šminkanje. Tri posto ispitanih vozačica priznalo je da su zbog šminkanja uzrokovale sudar. U brojkama to znači oko 450.000 sudara godišnje, procijenile su britanske vlasti.

Istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 4.000 vozačica, pokazalo je da većina žena u dobi između 17 i 21 ispred sigurnosti stavlja ljepotu, 27 posto priznalo je da se tijekom vožnje šminka, a devet posto od ispitanica iz te dobne skupine imalo je sudar tri puta više nego prosječne vozačice.

'Svi smo mi prezauzeti i živimo vrlo brzo, ali znači li to da je vaša maskara važnija od vaše sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu? Žene su u pravilu sjajne u obavljanju više zadataka odjednom, ali auto zasigurno nije mjesto u kojem bi to trebale dokazivati', rekao je Sian Lewis, direktor tvrtke Diamond koja je provela istraživanje o sigurnosti u prometu.