MODEL CRYSTAL RENN

Umirala sam na salati i žvakaćim gumama

28.09.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Danas poznati krupni model, Crystal Renn, u svojoj autobiografiji iznosi niz pikanterija iz života dok je bila mršava manekenka. Umirala je od gladi, a od nje se tražilo još kilogram manje. Tada više nije mogla stajati na nogama

Crystal Renn napustila je majka dok je bila beba i jedini spas od nesretnog života već je sa 13 godina vidjela u poslu modela. Prvi uvjet agencije koja ju je odlučila primiti bila je: smršaviti najmanje osam kilograma.

'Tog trenutka napustila sam omiljeni kolačić od sira i pizzu i počela živjeti na listovima zelene salate, dijetnoj kokakoli i žvakaćim gumama, a to je trajalo godinama', priznala je Crystal i dodala da je pred kraj svoje mršave karijere jedva išta i jela.

'Kada vam netko kaže da možete smršavjeti i pobjeći od svega što vam se trenutačno događa u životu, to je trenutak koji uzrokuje poremećaj u prehrani. Biti model, to je bila moja karta, izabrala sam ne jesti, jer se to od mene očekivalo kako bih dobila tu kartu. Bila sam spremna riskirati život', rekla je Renn za magazin Observer.

Kako je naglasila, tri godine jedva je išta jela, osam sati dnevno je vježbala i pila diuretike. Bila je već na rubu smrti, sama kost i koža, u zaista mladim godinama.

Nakon što se već rušila, tražili su od nje da još malo smršavi. Tada je rekla dosta i krenula u suprotnom, ali jednako uspješnom smjeru: od američkog broja 0 dobila je 30 kilograma i postala uspješan krupni model za agenciju Ford.

'Kad se sada pogledam na onim slikama, vidim se kao nekoga tko je umirao. Osim fizički, umirala sam i psihički, bez ičeg unutar sebe, nesposobna shvatiti što mi se događa', iskrena je Renn.

'Opet sam prigrlila hranu: pizza, maslac od kikirikija, čokoladni kolačići. Svaki je gram bio otkriće. Svidjelo mi se to. Ja sam postala ja', rekla je Crystal i dodala da je tek tada zapravo zavoljela visoke pete, kratke haljinice, boje... Osjećala se napokon kao žena.

Malo pomalo i dobila je desetke kilograma, a tada je postala i najbolje plaćen krupni model na svijetu. Pojavila se na naslovnici američkog Voguea, u Harper's Bazaaru te je radila kao zaštitno lice za brand Evans

Danas nosi konfekcijski broj 42 i privlači više pogleda nego u nekadašnjem mršavom izdanju.

'Danas čak čujem da nisam dovoljno punašna da budem krupni model. Zar to nije isto kao kad sam trebala biti mršavija? Gdje će to prestati? Moj broj ne bi smio biti bitan', odlučno upozorava Renn.

'Ostavimo se tih idealnih brojeva, to je glupost. Neka se samo kaže: model. I to je to. Žene bi me trebale pogledati i reći: 'Prekrasna je'. Ali isto tako i: 'Mogla bih izgledati ovako', završila je svoju priču Crystal Renn.