SINDIKALISTI SE BODU

Britanke traže povratak štikli u urede

17.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Štikle, koje su Britanci protjerali iz ureda kao opasne po zdravlje, mogle bi se ponovno vratiti u radne sredine. Taj su zahtjev osobito branile sindikalistice na kongresu u Liverpoolu

Dio britanskih sindikalista na kongresu u Liverpoolu ustao je protiv zabrane cipela na visoku petu u uredima. Razvila se duga i žustra rasprava na tu temu, a najglasnije su bile žene.

Zastupnici TUC-a ponovo su upozorili na to da nošenje štikli na radnom mjestu državu košta dva milijuna radnih dana godišnje, zbog ozljeda donjih dijelova nogu. Također su napomenuli da nije bilo humano to što su neke djelatnice bile prisiljene nositi štikle na poslu kao dio 'dresscodea', a među njima u bile stjuardese, prodavačice i sl. To je i seksistički problem, jer ga muškarci nemaju, napomenuli su. Glas protiv štikli potkrijepili su činjenicom da žene koje ih nose riskiraju svoje zdravlje, jer one uzrokuju trajne probleme s koljenima i kralježnicom.

Sindikalistica Nadine Dorries iz Tory NP je pak izjavila da joj je potreban svaki centimetar njezinih louboutinki kako bi mogla svojim muškim kolegama gledati ravno u oči. Na to joj je Mary Turner iz GMB ironično rekla da joj ju je u tom slučaju iskreno žao.

I Karren Brady je ustala i rekla da bi se radije odrekla laptopa nego štikli.

Žene iz sindikata Rebel također su nosile crno-žutu traku oko peta u znak protesta protiv zahtjeva TUC-a da se štikle zabrane.

Dio sindikalistica ostao je pri tome da bi pojedincima trebalo biti dopušteno na posao nositi ono što žele. Konačna odluka znat će se ubrzo.