PRIJETNJA ZDRAVLJU

Tri kozmetička proizvoda koja ne biste trebali koristiti

12.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Mislite da su svi kozmetički proizvodi na policama dućana sigurni za zdravlje? Varate se. Premda se negativan učinak možda neće odmah javiti, dugoročno korištenje određenih proizvoda moglo bi imati prilično loše djelovanje na zdravlje

Kada se radi o ljepoti i zdravlju te korištenju kozmetičkih proizvoda, valja biti oprezan. Naime, određeni proizvodi mogu itekako dugoročno naštetiti zdravlju, tako da je određenu kozmetiku najbolje izbjegavati u širokom luku.

Antibakterijski sapun i gel za tuširanje
Tekući sapun za ruke i gelovi za tuširanje koji slove kao antibakterijski vrlo često sadrže sastojak koji se zove triklosan koji se povezuje s otpornošću na antibiotike te pojavu hormonskih poremećaja. Isti sastojak također je prisutan u nekim zubnim pastama i proizvodima za oralnu higijenu. Antibakterijski proizvodi koji sadrže triklosan ubijaju korisne bakterije, a istraživanja do sada nisu uspjela pronaći zdravstvenu korist od antibakterijskih proizvoda. Prema riječima znanstvenika, čak je i poželjna manja doza 'prljavštine', jer je to dobro za imunološki sustav. FDA je pak upozorila proizvođače kako će u narednim godinama morati dokazati da su proizvodi koji sadrže triklosan učinkovitiji od običnih sapuna u sprečavanju bolesti i smanjenju širenja zaraze ili će morati promijeniti formulu.

Antibakterijski klasični sapun također može sadržavati sličnu kemikaliju koji se naziva triklorkarban koju također treba izbjegavati. Umjesto toga, bolje je koristiti sapune i gelove s prirodnim antimikrobima, a kada niste u prilici oprati ruke, najbolje je koristiti dezinfekciju na bazi alkohola, na primjer u obliku vlažnih maramica ili tekućine koja se ne ispire.

Pilinzi za tijelo i lice s mikrogranulama
Te sićušne plastične kuglice dodaju se u gelove za tijelo i lice kako bi se lakše skinule mrtve stanice. Nedavna istraživanja pokazala su kako se te mikrogranule uspješno provlače kroz filtere za vodu te završavaju u potocima i jezerima te ih na kraju pojedu ribe. Ovaj sintetički sastojak zabranjen u Illinoisu, a i druge savezne države idu u tom smjeru. Dermatolozi osim toga upozoravaju kako pilinzi s tim mikrogranulama također mogu izgrepsti i iziritirati lice. Stoga je najbolje mrtve stanice kože ukloniti malim ručnikom, a najbolji prirodni sastojci su pilinzi koji sadrže finu morsku sol ili šećer.

Svi proizvodi koji sadrže paraben
Ovaj konzervans može se naći u svim proizvodima, od šampona, sapuna do losiona, a koriste se za sprečavanje rasta bakterija i produljuju rok trajanja proizvodima. No paraben se također apsorbira u naše tijelo, a istraživanja pokazuju kako mogu biti povezani s hormonskim poremećajima i nekim oblicima karcinoma. Parabeni se vežu na estrogenske receptore i predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje jer su pohranjeni u tjelesne masti.

S obzirom na to da još nije razjašnjeno predstavljaju li parabeni stvarnu opasnost, čemu riskirati? Parabeni se u različitim oblicima nazivaju na ambalaži no uglavnom imaju nastavak paraben, poput metilparabena i propilparabena, tako da je lako izbjegavati proizvode koji ih sadrže. Učinak proizvoda bez konzervansa ili oni s prirodnim konzervansima, poput ekstrakta grejpa, ružmarina ili limunske kiseline trajat će nešto kraće, a također valja obratiti na rok trajanja koji je često dosta kraći.