U KUĆNOJ RADINOSTI

Što pogrešno radite kod bojanja kose

17.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ne može si svatko priuštiti bojanje kose kod frizera jedno mjesečno pa su žene sve primorane bojati kosu u kućnoj radinosti. Izbor boja je zaista velik i lako je pronaći željenu nijansu. No najveći problem ostaje - kako je postići

Grešaka koje se mogu potkrasti prilikom bojanja kose je mnogo, a neke se, srećom, mogu lako spriječiti.

Počinjete s čistom kosom

Nemojte prati kosu na dan kad ste odlučili bojati je. Malo masnoće na kosi i tjemenu zapravo će biti od koristi jer će spriječiti iritaciju i peckanje koje mogu uzrokovati boje za kosu.

Odlučili ste se za drastičnu promjenu boje

Držite se boje koja je nijansu, dvije tamnije ili svjetlija ako se odlučite za bojanje kose kod kuće. Ako želite dramatične promjene, radije to prepustite rukama profesionalaca.

Želite da vam i obrve budu iste nijanse
U napasti ste da ujednačite nijansu kose i obrva koristeći boju za kosu? Radije nemojte. Nije sigurno koristiti boju za kosu tako blizu očiju, a osim toga, dlačice u obrvama su drugačije od vlasi u kosi, pa svejedno neće biti iste nijanse.

Ne držite dovoljno dugo boju na kosi
Ako imate popriličan broj sijedih vlasi, boju ćete morati držati nešto duže, no najbolje je da na jednom pramenu sami testirate kako se boja prima i koliko dugo je trebate držati. Tako ćete izbjeći još jednu rundu bojanja ako se dogodi da se prvi put boja nije dobro 'primila'.

Pretjerujete zbog sijedih
Ako imate manje od 30 posto sijedih, nije potrebno koristiti trajnu boju za kosu. Polutrajna boja u tom slučaju dovoljno učinkovito prekriva sijede, a osim toga, znatno manje oštećuje kosu.

Birate boju prema fotografiji na kutiji
Fotografije na kutijama znaju zavarati. Kad birate boju, nemojte to raditi prema fotografiji, već prema uzorcima i opisima. Na kutijama ćete pronaći oznake koje će uvelike pomoći, a odnose se na vrstu boje (plava, crna, smeđa, crvena), nijansu (svijetla, srednja i tamna), ali i ton (zlatni, pepeljasti…)

Bojate kosu koja je oštećena ili jako suha
Oštećena i suha kosa je vrlo porozna. Kod jako suhe kose riskirate da ispadne tamnija od željene nijanse. U tom slučaju bolje je potražiti pomoć profesionalaca.

Odabrali ste boju koja ne odgovara vašem tenu
Tonove boja možemo podijeliti na hladne i tople. Žene koje imaju problema s pojavom crvenila na koži i lako izgore na suncu, trebale bi se držati 'hladnih' nijansi, a one se na kutijama najčešće opisuju kao pepeljasta, bež ili hladna smeđa. Toplije boje u ovom slučaju zapravo će samo naglasiti crvenilo na koži.

Tamnopute žene, kao i one koje brzo i lako tamne, trebale bi birati toplije nijanse (boja meda, karamele, brončane ili zlatne). Svakako izbjegavajte čistu crnu boju jer riskirate da izgledate isprano. No neke žene se nalaze negdje između spomenutih dviju kategroija i mogu izgledati dobro i s tamnijim i s hladnijim nijansama.

Brineta ste, a želite biti plava ili crvena
Iz crnke ili brinete pretvoriti se u plavušu ili crvenokosu jest moguće, ali nikako u kućnoj radinosti. Odlučite li se za tako drastičnu promjenu, morat ćete i frizerski salon posjetiti više od jednom.

Gotovo svaka žena izgledat će dobro s crvenom kosom, samo je potrebno pronaći odgovarajuću nijansu crvene boje koja će odgovarati boji tena. Ako ste u djetinjstvu imali plavu kosu, onda se slobodno možete odlučiti za plave nijanse jer će one odgovarati boji vašeg tena. No ako kao dijete ipak niste imali plavu kosu, bolje je da zaboravite san o tome da postanete plavuša.