NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE

Pet načina na koje se možete riješiti prhuti

08.01.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Rijetko koja osoba bar jednom u životu nije imala problema s prhuti. Neugodne bijele mrvice koje se izdajnički vide na odjeći i u kosi međutim ne moraju biti problem

Iako prhut može biti vrlo neugodan problem koji se obično povezuje s nehigijenom, ustvari ne nastaje zbog nedostatka higijene već zbog nekih drugih uzroka. Naime, prhut se može pojaviti zbog seborejičnog dermatitisa, ekcema, psorijaze i na kraju možda i zbog nedovoljno higijene. No uzročnici neugodnih bijelih mrvica su i stres, manjak vitamina B, preaktivne žlijezde lojnice, ali i gljivica Pityrosporum orbiculare koja se hrani kožnim uljem.

No uz neke prirodne pripravke mogli biste se lako riješiti ovog neugodnog estetskog problema. U svakom slučaju mogu pomoći reducirati prhut, a sve ove sastojke imate u svojoj kuhinji.

Aspirin ima više namjena od pukog rješavanja glavobolje. Naime, dvije tablete aspirina smrvite u fini prah i potom ih dodajte svom šamponu za kosu. Kosu zatim šamponirajte i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Naime, aspirin sadrži salicil, aktivni dio salicilne kiseline, koja se nalazi i u šamponima protiv prhuti. Kosu nakon što šampon odstoji opet operite normalnim šamponom.


Prirodna ulja poput kokosovog, bademovog, maslinovog držat će tjeme vlažnim, nahranit će ga i umanjiti pojavljivanje prhuti. Ulje prethodno malo zagrijte, umasirajte u tjeme i potom glavu omotajte velikim ručnikom. Najbolji efekt postigli biste kada biste ulje držali tijekom noći, a kosu oprali tek ujutro.

Jabučni ocat Nije samo dobar kao začin za hranu, već može pomoći pri rješavanju ovog neugodnog problema. Nakon regularnog šamponiranja kose, pomiješajte ga s hladnom vodom i tom smjesom isperite šampon. Drugi način tretiranja vlasišta octom je postupak kao i s maslinovim uljem. Ocat utrljajte u vlasište, ostavite preko noći, potom ujutro operite kosu.

Soda za pečenje kojom uklanjate mirise iz posuđa ili hladnjaka odlična je i za tretiranje prhuti. Zamijenite šampon sodom nekoliko tjedana. Utrljavajte sodu baš kako biste utrljali i običan šampon.

Masaža vlasišta limunovim sokom također može pomoći kod eliminiranja prhuti. Limunov sok umasirajte u vlasište, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta i potom isperite glavu. Ponavljajte nekoliko dana uzastopce kako biste poboljšali učinkovitost.

Ukoliko prhut imate zbog zdravstvenih problema, prije upotrebe kućnih pripravaka konzultirajte se s liječnikom.