LIJEPA NA 30 STUPNJEVA

Šminka na vrelom ljetnom suncu

10.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Ljeto i visoke temperature ne znače da se morate odreći svoje uobičajene make-up rutine. Treba je samo prilagoditi novim izazovima i prepustiti se uživanju u ljetnim radostima

Razmazana maskara i rastopljeno sjenilo koje se zavuklo po boricama zasigurno nisu poželjan prizor, zato naučite kako spriječiti šminku da se rastopi na visokim temperaturama.

Kao prvo, prilagodite teksturu i boje ljetnoj sezoni. To znači da teške kreme koje koristite zimi kada je koža dehidrirana zbog hladnoće sada treba zamijeniti lakšim kremama koje je neće dodatno mastiti. Svakako koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Ni boje koje inače koristite, kako za pudere, tako i za sjenila, sada vam neće odgovarati budući da je vaša koža potamnila, a i odjeća je obično življih boja nego inače.

Izbacite teške pudere, radije koristite samo korektor koji ćete nanijeti lagano ga utapkavajući prstima na kritična mjesta. To će omogućiti da ga prilagodite temperaturi kože te da ga bolje nanesete, pa neće skliznuti s lica s prvim koracima po ljetnom suncu. Fiksirajte ga s malo pudera u prahu, čime ćete izbjeći i previše sjajno lice. Ipak, dopustite si malo sjaja, jer je ljeti diskretan sjaj kože zapravo vrlo seksi. Puder je pak najbolje nanositi četkicom, jer ako se to čini spužvicom, moguće je da sloj postane predebeo.

I rumenilo nanesite na isti način kao i korektor, utapkavajući ga vrhovima prstiju. Rumenilo će vam dati zdrav izgled, a ako se odlučite za bronzer, licu ćete dati malo sunčane boje koju još niste stekli ili ćete dodatno naglasiti novostečenu boju.

Za zavodljive ljetne oči najvažnije je da odaberete vodootpornu maskaru. Tako ćete izbjeći da vam se zbog vrućine maskara iscijedi s trepavica. Slično vrijedi i za eyeliner, pa umjesto njega radije koristite olovku kojom ćete očima dati definiciju, a neće se razmrljati.

Ljeto nije vrijeme za tešku šminku, pa tako niti za teške kremaste ruževe. Dovoljno je koristiti olovku za usta koja će im naglasiti vanjski rub. Na usne nanesite neki hidratantni sjajni ruž, po mogućnosti dugotrajan, kako biste ih učinili sočnijima, no nećete pogriješiti niti ako ih samo premažete prozirnim sjajilom.

Ne zaboravite uvijek pri ruci imati i papirnate maramice ili papiriće za lice kojima ćete nježno ukloniti znoj s lica i suvišnu šminku koja je popustila.

I još jedan savjet za kraj. Poznati vizažist, Kanađanin Eddie Maleterre, preporučuje da će make-up najbolje preživjeti vrući ljetni dan ako lice, nakon što ste završili šminkanje, pošpricate termalnom vodicom u spreju (npr. Vichy Purete Thermal Spa Water Spray) i ostavite da se osuši.