KLINKE NA UDARU INDUSTRIJE

Djevojčice sve ranije koriste šminku

14.07.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Mit o ljepoti malo pomalo uvukao se i među najmlađe, a industrija nudi toliko beauty proizvoda za Disney likove da čak i roditelji lako pomisle da nije štetno klinkama staviti parfem, gel za kosu, sjajilo za usne i puder koji prekriva prve akne

Bombardirani reklamama i općenito popularnim pomodnim trendovima u kozmetičkoj industriji, roditelji i djeca lako izgube osjećaj kada je nešto prešlo zdravu i sigurnu granicu.

U Americi je istraživanje pokazalo da čak 43 posto klinki između šeste i devete godine u najmanju ruku koristi sjajilo za usne, a često i ruž. Čak 38 posto koristi ih proizvode za kosu poput gelova, raznih lakova, pa čak i pjene u boji. Njih 12 posto koristi i razne druge kozmetičke proizvode.

Trendu pridonosi činjenica da se uvelike mijenjaju kulturalne vrijednosti. Na TV-u se prikazuju emisije poput natjecanja u kojima se djeca šminkaju i odijevaju kao zvijezde. Na rođendanima, priredbama i u školama razmjenjuju se informacije o tome što je 'in' i gdje se kupuje. Roditelji tvrde da su im djeca iznenađujuće rano 'beauty osviještena'

Stručnjaci upozoravaju da nikakvi tretmani ljepote nisu poželjni prije 18. godine. No ima i onih liberalnijih koji pomiču tu dobnu granicu, ali savjet je isti: što kasnije, to bolje.

ŠTO I KADA KORISTITI

Prva depilacija ne prije 13. godine!

Pedijatri, kozmetičari, liječnici otkrivaju kako djevojčice danas sve češće u pubertet ulaze već s devet godina. Kako upozoravaju, prvi beauty problem koji ih stvarno pogađa je dlakavost. No preporučuju prvu depilaciju tek tri godine od početka puberteta.

Koristiti li kremu, vosak, britvicu ili trajno odstranjenje dlačica laserom? Do 18. godine najbolja je britvica, eventualno vosak, iako neki liječnici tvrde da je koža za to još preosjetljiva.

Boje za kosu sadrže kemikalije koje mogu prouzročiti alergijske reakcije. K tomu, isušuju kosu te ona postaje sklona lomljenju. Čak bi i odrasli trebali razmisliti o tome prije nego što počnu bojati kosu, a kamoli mlađi od 18.

Nerijetko dermatologe posjećuju djeca koja su nosila bižuteriju od kobalta i nikla, stoga je što dulje treba izbjegavati.

Tetovaže nisu bezopasne, jer tinta u trajnim tetovažama može dovesti do iritacije kože i alergija. Prednost treba dati privremenim tetovažama, no ako tinejdžer ne odustaje, valja inzistirati na higijeni pribora za tetovažu. Najprije treba nanijeti minimalnu dozu tinte i pričekati koji dan prije nego što se nastavi s tetovažom ako ne bude alergijske reakcije.

Welness-centri često nude 'pakete za djecu' koji uključuju uljnu masažu, što je uobičajeno primjerice u Indiji. Stručnjaci upozoravanju da spa masaža potiče osjećaje s kojima se mladi pubertetlije još ne znaju nositi, pa bi ih trebala masirati osoba istog spola, uz nazočnost roditelja.

Parfemi prije 12. godine uopće nisu poželjni, čak ni oni bez alkohola i parabena.

Djecu je najvažnije naučiti da shvate što su prave vrijednosti u životu; ključno je razvijati osobnost i maknuti fokus s fizičkog izgleda.