ODABERITE NAJBOLJE

Svako lice ima svoje savršene naočale

13.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Sunčane naočale svakog ljeta su naš nezaobilazni saveznik. Budući da će veći dio dana pokrivati oči, važno je da odaberete oblik koji će najbolje pristajati uz vaše lice

Odabrati pravi oblik naočala koje će savršeno uokviriti vaše lice nije nimalo lako, osobito ako uz to morate misliti na zadnji krik mode jer, naravno, želite biti u trendu.

OVALNO LICE
Zbog dobro izbalansiranih proporcija ovakav oblik lica najzahvalniji je kad je u pitanju izbor naočala. Doslovno svaki oblik naočala pristajat će na ovalno lice, no najbolji su okviri koji su širi od najšireg dijela lica, ili barem jednako široki. Velike naočale u stilu Victorije Beckham pun su pogodak.

OKRUGLO LICE
Okruglom licu najbolje odgovara okvir koji je suprotnog oblika, četvrtastog, kako bi malo 'očvrsnuo' i izdužio oble linije. Naočale neka budu velike. Lice ćete učiniti manje okruglim i ako odaberete naočale koje imaju jače naglašen gornji dio, odnosno spojnicu između obrva koja vizualno razdvaja oči. Četvrtasti oblik okvira dat će oblom licu definiciju, a veličina će ga vizualno stanjiti.

ČETVRTASTO LICE
Ovakav oblik lica potrebno je malo 'omekšati' i 'zaobliti', pa su najbolji izbor ovalni oblici naočala. 'Mačkaste' naočale kod kojih se gornji okvir širi najbolje će zaobliti lice i 'omekšati' jako naglašene kosti čeljusti. Umjesto crnih teških okvira bolje je odabrati lakše smećkaste okvire s uzorkom kornjačevine.



IZDUŽENO LICE

Duguljasto lice s naglašenom čeljusti zahtijeva naočale koje će imati efekt 'skraćivanja'. Stoga izbjegavajte vrlo uske okvire jer će takvi samo još više izdužiti ionako duguljasto lice. Bolji su izbor teški debeli okviri s dekoracijama ili šarama koje će odvući pažnju s vilice i podbratka.

SRCOLIKO LICE
Potrebno je naočalama još dodatno naglasiti ionako naglašene jagodice i špicastu bradu. Kontrast u ovom slučaju nije potreban, već je bolje odabrati one naočale koje se spajaju s oblikom vašeg lica. Izbjegavajte prevelike naočale, jer ćete na taj način prekriti cijelo lice. Avijatičarske naočale (u stilu Toma Cruisea iz 'Top Guna') najbolji su izbor za srcoliki oblik lica.

DIJAMANTNI OBLIK
Birajte šarene okvire koji proširuju i naglašavaju gornji dio lica. Ovakvom obliku lica najbolje pristaju 'mačkaste' naočale, po mogućnosti u boji. Vedre boje i mnogo detalja odvlače pozornost s donjeg dijela lica i vraćaju pozornost na čelo i oči.