STOP OTROVU

Liječnici odlučili, botoksu je odzvonilo

10.12.2008 u 10:36

Bionic
Reading

Zbog zloupotrebe i nekontrolirane epidemije 'botoksomanije', u Velikoj Britaniji je donesen propis prema kojem liječnici moraju odobravati svaki tretman

Botoksomaniji, koja je na Otoku nekontrolirano uzela maha, sada je odzvonilo budući da je liječnički konzilij (General Medical Council) odlučilo cijelu stvar uzeti u svoje ruke i regulirati propisima koji će spriječiti ubrizgavanje otrovnih injekcija svakome tko to poželi. Naime, od danas je u Britaniji na snazi propis prema kojem svakog potencijalnog primatelja botoksa prvo mora pregledati njegov liječnik koji mora izdati potvrdu da pacijent smije primiti botoks i to od osobe koja je za to medicinski obučena.

Jedan od razloga za takvu odluku upravo je činjenica da su se u Britaniji u posljednje vrijeme počeli organizirati tzv. 'botoks partiji', na kojima su osobe bez licence ubrizgavale botoks, čak i pijanim pacijenticama. Takvo neodgovorno ponašanje, koje može imati vrlo ozbiljne posljedice, zgrozilo je liječničku struku, koja je odlučila povući radikalan potez. I američki liječnici izdali su upozorenje o opasnosti pretjerane upotrebe opasnog toksina botoksa.Botulizam je rijetka paralitička bolest koja, ako se ne liječi, može dovesti do zatajenja dišnih organa i smrti, a uzrokuju je botulinski toksini. The Journal of the American Medical Association objavio je da je u četiri slučaja korištenja botoksa upotrijebljena veća doza od količine koja je procijenjena smrtonosnom. U sva četiri slučaja pacijentima je ubrizgan visoko koncentriran nelicenciran pripravak botulinskog toksina A. Iako se još točno ne zna koja je količina botoksa smrtonosna, procjenjuje se da su ti pacijenti primili nekoliko puta jaču dozu od one koja se smatra opasnom po život, a preživjeli su samo zato što su u kratkom roku primili liječničku pomoć.

Mnoge glumice i pjevačice priznaju da redovito odlaze na tretmane ubrizgavanja botoksa da bi paralizirale mišiće lica i spriječile nastanak bora. Melanie Griffith, Demi Moore, Danni Minogue, samo su neke poznate dame koje obožavaju botoksiranje. Ako ništa drugo, možda ih liječnička upozorenja uvjere u to da (dostojanstveno) starenje ipak nije toliko loše.