MIRISI ZA NJEGA

Znate li koliko često treba mijenjati dezić

19.10.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Znate li zašto bi dezić trebalo mijenjati svakih pola godine? Jeste li testirali performanse novih antiperspiranata? Evo nekoliko savjeta i sugestija

U skladu s onom starom 'upoznaj neprijatelja da bi ga lakše pobijedio', provjerite znate li sve o fiziologiji znojenja! Znoj se u najvećem dijelu sastoji od vode, tek zatim soli, minerala i ureje ili mokraćevine, 'otpadne' tvari koja nastaje razgradnjom bjelančevina. U slučaju povišene temperature, organizam rashlađuje između 2 i 4 milijuna žlijezda znojnica smještenih po čitavom tijelu, mahom na dlanovima, stopalima, čelu, pazusima i preponama.

Problematičan miris. Najviše problema u svakodnevnoj interakciji stvara nam neugodan miris. Sam po sebi znoj nema mirisa. On se počinje osjetiti kad znoj dovoljno dugo 'odstoji' i pomiješa se s bakterijama na površini kože.

Učinkovito rješenje. Odabir dezića ili antiperspiranta ovisi o tome koliko se znojite i koliko intenzivan miris pritom razvijate. Stručnjaci savjetuju promjenu dezića svakih šest mjeseci jer, vjerovali ili ne, bakterija odgovorna za miris može postati otporna na sastojke u vašem mirisnom zaštitniku.

Ako se preznojavate u granicama 'normale', problem mirisa lako ćete riješiti dezićem. Recimo, bezalkoholni dezodorans Garnier Men Mineral X-treme Ice svoju upijajuću snagu duguje mineralu vulkanskog porijekla, mineralitu i osvježavajućem mirisu smrznute metvice.

Nevidljivu zaštitu
od nepoželjnih mirisa i mrlja na odjeći osigurat će dezići u formi roll-ona, stika i spreja Nivea for Men Invisible Power.

Za razliku od dezića, koji 'maskiraju' neugodan miris, antiperspiranti sprečavaju samo izlučivanje znoja. U ljekarnama potražite Eucerin Anti-transpirant Intensive kojim ćete smanjiti znojenje i neugodne mirise, a nećete iritirati kožu. Više o pouzdanim zaštitnicima od znojenja doznajte u Izlogu!